Zoeken

Marokkaanse HSL in wereldtop snelste treinen

4 september 2024 - 08:50 - Marokko

©

De Marokkaanse hogesnelheidstrein Al-Boraq heeft een plekje veroverd in de top 10 van snelste treinen ter wereld, volgens een ranglijst van de gespecialiseerde website Statista.

Met een topsnelheid van 357 km/u en een kruissnelheid van 320 km/u staat de Al-Boraq op een verdienstelijke zevende plaats. De hogesnelheidstrein, die sinds 2018 door de Marokkaanse spoorwegmaatschappij ONCF wordt gebruikt tussen Casablanca en Tanger, met een tussenstop in Rabat, heeft de reistijd tussen deze steden aanzienlijk verkort.

Lees ook: 450 km met 320 km/u: HSL Kenitra-Marrakech krijgt vorm

De top drie wordt gedomineerd door Chinese treinen. De Shanghai Maglev voert de lijst aan met een indrukwekkende maximumsnelheid van 501 km/u, gevolgd door de CR Harmony (486 km/u) en de CR Fuxing (420 km/u). De Shanghai Maglev maakt gebruik van magnetische levitatietechnologie en bereikt een kruissnelheid van 460 km/u. De andere twee Chinese treinen halen een kruissnelheid van 350 km/u.

Op de vierde plaats staat de Duitse DB Intercity-Express 3 met een topsnelheid van 368 km/u en een kruissnelheid van 350 km/u. De vijfde plaats is voor de Franse SNCF TGV, die een maximumsnelheid van 575 km/u haalt en een kruissnelheid van 320 km/u. Deze kruissnelheid wordt gedeeld door de Japanse JR Shinkansen op de zesde plaats en Al-Boraq op de zevende plaats.

De laatste drie plaatsen op de lijst worden ingenomen door de Spaanse Renfe AVE 103 (310 km/u), de Amerikaanse Amtrak Acela (257 km/u) en de Indiase NHSRCL Bullet train (220 km/u).

Lees ook: Marokko bouwt 20 nieuwe treinstations

De Al-Boraq heeft vorig jaar 5,2 miljoen passagiers vervoerd en daarmee een omzet van 702 miljoen dirham gegenereerd. De Marokkaanse spoorweginfrastructuur heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, met de aanschaf van nieuwe locomotieven en de uitbreiding van het netwerk naar strategische steden als Marrakech, Khouribga, Casablanca, Rabat en Tanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team