Zoeken

Import heeft voorrang bij bouwprojecten in Marokko

13 september 2024 - 06:00 - Economie

©

Grote Marokkaanse bouwbedrijven die werken aan projecten voor het WK voetbal in 2030, kiezen ervoor om bouwmaterialen te importeren in plaats van lokale producten te gebruiken. Dit ondanks de inspanningen van de overheid om de voorkeur te geven aan binnenlandse productie.

Professionals in de bouwsector zijn kritisch over deze keuze en vinden dat grote bedrijven de regel van ’nationale voorkeur’ negeren. Ze wijzen erop dat bedrijven materialen zoals aluminium, hout en tegels importeren uit landen als China en Turkije, terwijl deze ook lokaal beschikbaar zijn.

Lees ook: Luchthavenbeheerder ONDA blokkeert bouwprojecten in Tetouan

Deze situatie heeft geleid tot de sluiting van verschillende kleine, lokale bedrijven die als onderaannemer werkten voor de grote bouwprojecten. De bouwsector bekritiseert het ministerie van Handel en Industrie voor het niet ondersteunen van deze bedrijven en lokale producenten.

Lees ook: Bouwprojecten in Nador: vriendjespolitiek heerst

Om de oneerlijke concurrentie met grote bedrijven tegen te gaan, hadden kleine en middelgrote bedrijven graag gezien dat er een quotum was ingesteld voor het gebruik van lokale materialen. Dit zou hen een betere kans geven om mee te dingen naar opdrachten en de lokale economie stimuleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team