Zoeken

Inkomstenbelasting in Marokko: echte verlaging in 2025?

18 augustus 2024 - 15:30 - Economie

©

Het project voor de Begrotingswet van 2025 bevat plannen om de inkomstenbelasting in Marokko te verlagen. Economen verwachten echter geen grote impact op de salarissen.

Fouzi Lekjaa, de minister belast met de begroting, bevestigde onlangs in het parlement dat de inkomstenbelasting zal worden herzien om de belastingdruk op werknemers te verlichten. Deze verlaging in 2025 zal naar verwachting slechts kleine verschillen opleveren, variërend tussen 150 en 400 dirham voor de midden- en lagere inkomensgroepen, aldus econoom Mohamed Jadri in een interview met Le360.

Lees ook: Marokkaanse belastingdienst maakt leven Marokkaanse diaspora eenvoudiger

"De overheid zal hetzelfde niveau van inkomstenbelasting moeten aanhouden om de schatkist niet te beïnvloeden, die sterk afhankelijk is van deze middelen om lopende projecten te financieren," legt de expert uit. In 2023 vertegenwoordigde de inkomstenbelasting 18,53% van de totale belastinginkomsten, goed voor meer dan 50,7 miljard dirham, een stijging van 5,8% ten opzichte van 2022. Eind juli 2024 waren deze inkomsten al meer dan 35 miljard dirham, een jaarlijkse stijging van 11,9%, volgens de meest recente gegevens van de Marokkaanse schatkist. De overheid verwacht tegen het einde van het jaar 52,88 miljard dirham aan inkomstenbelasting te innen.

Lees ook: Marokko: veranderingen voor inkomstenbelasting

Econoom Nabil Adel ziet deze maatregel als een "fiscale herindeling" in plaats van een "belastinghervorming" die erop gericht zou zijn de belastinggrondslag te verbreden door werknemers die geen inkomstenbelasting betalen, zoals die in de landbouwsector, de informele sector of vrije beroepen, in het systeem op te nemen. Een echte hervorming "vereist politieke moed die deze regering, die erg bezorgd is om haar imago en niet wil tegenwerken, mist. Ze geven vaak toe aan druk. Het is vaak genoeg om te staken om ze te laten toegeven," merkt hij op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team