Zoeken

Marokko: veranderingen voor inkomstenbelasting

28 juli 2024 - 06:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering is van plan om de inkomstenbelasting te hervormen. Dit heeft Fouzi Lekjaa, de minister van Begroting, aangekondigd tijdens een parlementaire sessie. Het doel van de hervorming is om de druk op werknemers die belasting betalen via bronbelasting te verlichten.

Lekjaa benadrukte dat de regering zich heeft verbonden aan verschillende sociale partners om het belastingstelsel te herzien in de volgende begroting. Hij verwees naar de belastinghervorming van de jaren tachtig, waarna een nationaal debat over belastingbeleid heeft plaatsgevonden. De conclusies van dit debat zijn in 2019 vastgelegd en in 2021 in een kaderwet omgezet, waarvan de implementatie in 2022 is begonnen.

Lees ook: Hoe IT-consultants in Marokko belasting ontduiken

De belastinghervorming is erop gericht om de belastinggrondslag te verbreden en de belastingdruk te verlagen, aldus de minister. Hij benadrukte ook het belang van de strijd tegen belastingfraude en -ontduiking, die in 2022 en 2023 al heeft geleid tot positieve resultaten op het gebied van btw.

Lees ook: Deviezenautoriteit legt Marokkaanse diaspora in de watjes

Dit jaar zal de hervorming van de btw en de bronbelasting worden voortgezet vanaf juli, in lijn met de begrotingswet van 2024. Lekjaa merkte verder op dat de maatregelen met betrekking tot de vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en btw hebben geleid tot een bredere belastinggrondslag zonder de belastingdruk te verhogen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team