Zoeken

Klimaatverandering in Marokko: extreme hitte neemt toe

30 augustus 2024 - 20:30 - Marokko

©

De zomer van 2024 gaat de boeken in als een van de heetste ooit in Marokko. Met temperaturen die de records hebben doen sneuvelen, is het koninkrijk hard getroffen door aanhoudende hittegolven. Vooral juli en augustus waren extreem warm, met temperaturen die in sommige regio’s opliepen tot bijna 50 graden.

Wetenschappers en experts zijn het erover eens dat deze hittegolven, direct of indirect, verband houden met de wereldwijde klimaatverandering. De opwarming van de aarde, veroorzaakt door broeikasgassen, leidt tot steeds extremere weersomstandigheden, waaronder intensere en frequentere hittegolven. "We moeten ons voorbereiden op een toekomst waarin extreme hitte de norm wordt," waarschuwt Kenza Khomsi, hoofd van de afdeling klimaat en klimaatverandering bij de Marokkaanse meteorologische dienst.

Lees ook: Hitterecords in Marokko: 2023 warmste jaar ooit

Niet alleen Marokko lijdt onder de hitte. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus was juli 2024 wereldwijd de op één na warmste maand ooit gemeten. De Amerikaanse NOAA voorspelt zelfs dat 2024 een grote kans maakt om het warmste jaar ooit te worden.

Hoewel hittegolven in Marokko deels worden veroorzaakt door de ’chergui’, een natuurlijke wind uit de Sahara, is de klimaatverandering een belangrijke factor die de intensiteit en frequentie ervan versterkt. De gemiddelde jaartemperatuur in Marokko is de afgelopen veertig jaar met 1,8 graden gestegen.

Lees ook: Tropische storm op komst in Marokko?

Jamal Alibou, expert in klimaatverandering, benadrukt dat hittegolven door de klimaatverandering niet alleen vaker voorkomen, maar ook langer duren en intenser zijn. Daarnaast spelen ook factoren als verstedelijking een rol, omdat asfalt en beton veel warmte vasthouden, waardoor steden extra opwarmen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team