Zoeken

Koning Mohammed VI bedankt Franse president voor "eerlijke" steun

13 oktober 2024 - 14:40 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft president Emmanuel Macron bedankt voor zijn "eerlijk ondersteunende rol" in de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Tijdens de opening van de eerste zitting van het vierde jaar van de 11e legislatuur, waar de Koning werd vergezeld door prins Moulay El Hassan en prins Moulay Rachid, sprak de monarch zijn waardering uit voor de Franse positie die de autonomie-initiatieven van Marokko ondersteunt als de enige basis voor een oplossing van het regionaal conflict. In zijn jaarlijkse toespraak voor de gekozen vertegenwoordigers benadrukte Koning Mohammed VI de voortdurende invloed van de Franse steun op de diplomatieke inspanningen van Marokko.

Lees ook: Plannen Franse President in Marokko bekend

Koning Mohammed VI herhaalde dat het oplossen van de soevereiniteitsconflicten over de Sahara een kernonderdeel van het Marokkaanse buitenlands beleid blijft. Hij verwees naar de diplomatieke overwinningen die het land heeft geboekt, zoals de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit door de Verenigde Staten in 2020, in ruil voor de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël. Daarnaast noemde hij landen zoals Saoedi-Arabië en 18 lidstaten van de Europese Unie, waaronder Spanje, die deze positie hebben overgenomen.

De monarch VI sprak zijn tevredenheid uit over de steun van Arabische en Afrikaanse landen voor de Marokkaanse integriteit. Hij benadrukte dat landen die consulaten hebben geopend in Laayoune en Dakhla, bijdragen aan de bevestiging van de Marokkaanse soevereiniteit in de regio. De Koning wees ook op strategische initiatieven in Afrika, zoals een geplande pijpleiding van Nigeria en een project dat de Sahellanden meer toegang geeft tot de Atlantische handelsroutes.

Lees ook: Franse President wil Airbus aan Koning Mohammed VI verkopen

In zijn toespraak verzocht de Koning om een verhoogde mobilisatie en waakzaamheid om de positie van Marokko te versterken en de rechtvaardigheid van de Marokkaanse zaak te blijven bepleiten. Hij riep op tot actie tegen de pogingen van landen die de historische feiten negeren en de logica van het recht omkeren. Deze toespraak volgt op het besluit van het Europese Hof om de visserijovereenkomsten tussen de Europese Unie en Marokko ongeldig te verklaren, omdat deze zonder instemming van de bevolking van de Sahara tot stand waren gekomen. Marokko betwist heeft deze beslissing en spreekt van "verdachte feitelijke fouten" en "evidente juridische tekortkomingen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team