Zoeken

Erkenning Marokkaanse Sahara: Algerije weert Franse bedrijven

11 oktober 2024 - 23:00 - Wereld

©

Algerije heeft Franse bedrijven uitgesloten van de laatste aanbesteding voor de import van graan. Deze beslissing volgt op de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara door de Franse president Emmanuel Macron.

Afgelopen dinsdag schreef het Algerijnse Bureau voor Graan (OAIC) een aanbesteding uit voor de aankoop van meer dan 500.000 ton graan. Normaal gesproken nemen Franse bedrijven deel aan deze aanbestedingen, maar dit keer werden ze niet uitgenodigd. Sterker nog, niet-Franse bedrijven kregen de opdracht geen Frans graan aan te bieden.

Lees ook: Spanningen Algerije-Frankrijk lopen op door Marokko

Hoewel de OAIC geen officiële reden gaf voor deze beslissing, suggereren lokale bronnen dat het te maken heeft met de verslechterde diplomatieke relatie tussen beide landen, met name over de Sahara-kwestie en de nauwe banden tussen Parijs en Rabat.

Lees ook: Algerijnse diplomate uit VN-vergadering gezet na aanval op Marokko (video)

Overigens was de positie van Frans graan op de Algerijnse markt al verzwakt. Door een slechte oogst en hoge prijzen heeft Frankrijk terrein verloren aan Rusland, dat de belangrijkste graanleverancier van Algerije is geworden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team