– 2 soeplepels olijfolie
– 500 gr lamsstoofvlees in blokjes van 2-3 cm
– 1 gesnipperde ajuin
– 1/4 theelepel saffraan
– 5 dl hete groentebouillon
– 1 soeplepel tomatenpuree
– 1 sinaasappel in dunne reepjes gesneden (met schil)
– 1/2 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel kaneelpoeder
– 1/2 theelepel korianderpoeder
– 1/2 theelepel harissa
– 1 soeplepel vloeibare honing
– 16 verse versnipperde zilveruitjes
– 125 gr zachte, gedroogde, ontpitte dadels
– 125 gr zachte, gedroogde abrikozen
– 800 gr kikkererwten uit blik, uitgelekt en gespoeld
– 2 soeplepels fijngehakte walnoten
Warm de olie op in een grote, diepe braadpan en braad de blokjes vlees erin goudbruin. Schep de vleesblokjes eruit en houd deze opzij. Fruit de gesnipperde ajuin gedurende 5 à 10 min.
Roer de saffraan door de hete bouillon, doe deze in de braadpan en voeg het vlees eraan toe. Roer de tomatenpuree, sinaasappelschil en specerijen erdoor. Breng aan de kook en laat het vlees afgedekt 1 1/2 uur op laag vuur stoven met een regelmatige garde.
Schep een kopje saus uit de pan, roer er de harissa en honing door en voeg dit weer toe in de pan.
Schep de uitjes, dadels, abrikozen en kikkererwten door de stoofschotel. Laat deze onafgedekt nog 20 minuten zachtjes pruttelen, roer af en toe door.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi de walnoten erover en serveer het gerecht. Opdienen vergezeld van brood.
Tajine met kalfsschenkel en pruimen
Tajine met oker en aardappelen
Tajine met kikkererwten en rapen
Tajine met zilveruitjes
Tajine van kabeljauw met groenten
Tajine met venkel