– 1 kg aubergine
– 400 gr schapenvlees in blokjes
– 2 soeplepels plantaardige olie voor het vlees
– 4 soeplepels plantaardige olie voor de aubergines
– 3 teentjes knoflook
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel geelwortel
– ½ theelepel kaneel
– ½ theelepel karwijpoeder
– zout + zwarte peper
– 100 gr kikkererwten die een nacht geweekt hebben
– 2 kopjes water
Laat de kikkererwten uitlekken.
Verwijder kelk en steeltje van de aubergines, goed wassen en in plakjes snijden van ± 2 cm dik. Strooi zout over de plakken aubergine, schud goed om en laat 30 minuten uitlekken. Spoel de plakken daarna af en droog met keukenpapier.
Snij de knoflook fijn. Verwarm 2 soeplepels olie in een grote braadpan op matig hoog vuur. Voeg het vlees toe met de knoflook, gemberpoeder, geelwortel, kaneel, karwij, zout en peper en bak alles 5 minuten. Regelmatig omscheppen.
Doe de kikkererwten en het water erbij. Breng aan de kook en laat op een zacht vuur met het deksel op de pan ± 60 minuten zachtjes koken tot de kikkererwten zacht zijn.
Als het vlees en de kikkererwten bijna gaar zijn: verwarm 4 soeplepels olie in een ruime koekenpan op matig vuur.
Bak hierin de plakken aubergine aan beide kanten bruin. Laat de gebakken plakken uitlekken op keukenpapier. Leg de aubergine op het vlees en laat alles nog 15 min. zachtjes koken tot het kookvocht is ingedikt.
Schep alles voorzichtig over op een platte schaal en giet het kookvocht eroverheen. Opdienen met gekookte aardappelen of een eenvoudige couscous.
Kiptajine met abrikozen gevuld met amandelspijs
Tajine Souiri
Tajine met aardpeer
Vegetarische tajine
Lamstajine met zuidvruchten
Lamstajine met kaneel