22 februari 2022 - 09:00 - Wereld
Mariam El Hamidine is de eerste vrouwelijke burgemeester in Brussel met half-Marokkaanse roots. Ze vindt zelf dat ze een grote meerwaarde kan leveren aan het seniorenbeleid van de gemeente, wil burgers betrekken bij het beleid en denkt dat het tijd is dat we onze obsessie rond hoofddoeken loslaten.
Mariam El Hamidine werd waarnemend burgemeester toen de vorige burgemeester van Vorst, Stéphane Roberti, in 2020 uitviel met een burn-out. Het zou eerst om een tijdelijke vervanging gaan, maar de overgangsperiode duurt nu al vijftien maanden. Roberti heeft inmiddels ontslag genomen en Mariam is nu volwaardig burgemeester.
Lees ook: Groot-Brittannië: minister ontslagen omdat ze moslima is
El Hamidine werkte achttien jaar lang met senioren in het OCMW-rusthuis van Vorst. "Maar ik wilde al in de politiek gaan sinds ik kind was. Ik was geboeid door de wereld rondom mij, vooral door thema’s als gelijke rechten en discriminatie. Op een bepaald moment zag ik de mogelijkheid om de zichtbaarheid van senioren te verbeteren in de politiek. Dat was mijn drijfveer. Ik leerde toen meneer Roberti kennen, ging bij Ecolo en werd schepen na de verkiezingen in 2012", vertelt ze aan Bruzz.
De gemeente Vorst is in de eerste plaats zeer divers. "Als ik huwelijken voltrek, sta ik steeds weer te kijken van het aantal gemeenschappen dat hier woont. Verder is dit een enorm groene gemeente, met dan nog eens dat indrukwekkende uitzicht over de stad aan Hoogte Honderd. Ik wandel veel door de gemeente en dan neem ik vaak verschillende wegen. Dan merk je pas hoe divers de gemeente is, qua gebouwen maar ook in de ontmoetingen die je er hebt."
El Hamidine is, na Ahmed Laaouej, de tweede burgemeester met Marokkaanse roots in Brussel. Haar vader is Marokkaan en haar moeder Frans. "Ik ben trots op mijn Marokkaanse identiteit, maar evengoed op de vermenging die ik in mij draag. En verder denk ik dat ik voor kleine meisjes een voorbeeld kan zijn: dat alles mogelijk is, welke origine je ook hebt". Ze wil dan ook in de eerste plaats werken aan gelijkheid tussen burgers. "Iedereen moet altijd kunnen deelnemen aan al onze activiteiten. Bij het Forest Sounds Festival hebben we het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt dat ook mensen met een handicap er bij konden zijn. Verder wil ik dat mensen hier graag wonen en dat ze betrokken worden bij onze beslissingen. We hebben daarvoor een burgerraad, die net aanbevelingen over klimaat heeft gedaan en dat ook voor andere thema’s zal doen".
Lees ook: Hafsa El-Bazioui eerste Belgische schepen met hoofddoek
Met betrekking tot de kwestie van de hoofddoek zegt El Hamidine dat ze in de vorige legislatuur reeds werk maakte van een diversiteitsplan samen met Actiris. "Uit de discussies met het personeel kwam dat we hoofddoeken in de administratie wel degelijk moeten kunnen toelaten. Zelf vind ik dat je een persoon niet kan uitsluiten omdat die een hoofddoek of een keppel draagt. Ik denk dat we naar een meer open samenleving gaan op dat vlak, waarin ieder zijn plek heeft. Ik zou willen dat men mensen niet beoordeelt op basis van hun hoofddeksel, maar op basis van hun capaciteiten. We leven in een multiculturele samenleving en ik zou willen dat we niet meer de hoofddoeken zien, maar de personen die ze dragen. Het huidige reglement in Vorst verbiedt hoofddoeken, maar er wordt nu nog eerst over gedebatteerd in het parlement en we hebben het er nog niet over gehad met onze meerderheidspartner de PS. Maar het dossier zal vroeg of laat op tafel komen."
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan