Zoeken

Marokkaan dreigt met rechtszaak vanuit Frankrijk tegen Marokko om onteigening (video)

21 oktober 2024 - 23:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een Marokkaan die in Frankrijk woont, dreigt met een rechtszaak tegen de Marokkaanse staat. Dit nadat de lokale autoriteiten in Casablanca zijn ouderlijk huis willen slopen. Het huis, gelegen in de wijk Derb Maizi, is een van de gebouwen die moet wijken voor de aanleg van de Avenue Royale.

De familie Dahbi weigert echter te vertrekken. Ze stellen dat hun vier verdiepingen tellende huis in goede staat is en niet op instorten staat, zoals uit een expertise blijkt. De autoriteiten hebben de familie een appartement van 50 vierkante meter aangeboden in ruil voor hun huis, dat 106 vierkante meter groot is. Abderrahmane Dahbi, de zoon van de eigenaar, vindt dit aanbod onaanvaardbaar.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: belachelijke compensatie voor onteigeningen in Tanger

Volgens Dahbi is de waarde van het huis veel hoger dan de prijs die de autoriteiten bieden. Ze hebben hem verteld dat de vierkante meterprijs van het huis niet hoger is dan 1500 dirham. Zijn moeder, eigenares van het huis, vertelt dat ze het zestig jaar geleden samen met haar man heeft gebouwd en er haar hele leven heeft gewoond. Dahbi is teleurgesteld over de manier waarop de autoriteiten met hem en zijn familie omgaan. "Ik schaam me... De gouverneur van de regio en de prefect hebben ons geen uitstel gegeven om het huis te verlaten", zegt hij.

Lees ook: Casablanca onteigent eigendommen

De Franse Marokkaan overweegt nu een rechtszaak aan te spannen in Frankrijk, maar hij maakt zich zorgen over de impact die dit kan hebben op het imago van Marokko. Hij hoopt dat er snel een oplossing wordt gevonden. "We willen het huis met waardigheid verlaten en een passende oplossing voor huisvesting", zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team