Zoeken

Marokkaans gezin "gevangen" in onbewoonbare studio in Brussel

19 september 2024 - 22:10 - Marokkanen in het buitenland

©

Mustapha, zijn vrouw en hun drie kinderen van 16, 13 en anderhalf jaar oud wonen al jarenlang krap in een ongezond en beschimmeld appartement in Ganshoren, Brussel. Het Marokkaanse gezin probeert al jaren tevergeefs een groter en beter onderkomen te vinden.

Mustapha kwam in 2009 naar België en kreeg na tien jaar wachten een sociale woning toegewezen in Ganshoren. Zijn gezin, dat in Marokko was achtergebleven, voegde zich enkele jaren later bij hem. Nu leven ze met z’n vijven in dit kleine appartement, dat eigenlijk bedoeld is voor één persoon. Het ligt op de achtste verdieping van een van de torens in de wijk Van Overbeke en kost 570 euro huur per maand. De twee oudste kinderen, die naar school gaan in Molenbeek, hebben slechts een kleine tafel voor hun schoolspullen en huiswerk, omdat de woonkamer vol staat met bedden.

Lees ook: Marokkaans gezin beleeft traumatische nacht op treinstation Brussel

Naast de krappe behuizing leidt het gezin ook onder de slechte staat van het appartement. De muren zitten vol schimmel, wat de jongste dochter regelmatig huidproblemen bezorgt. Met de hulp van een maatschappelijk werker heeft Mustapha een aanvraag ingediend voor een grotere en comfortabelere woning. Maar sinds 2012, toen het gezin bovenaan de wachtlijst kwam te staan, is er nog geen geschikte woning gevonden.

De woningcorporatie Lojega, die verantwoordelijk is voor de woning van Mustapha, legt uit dat er bij de komst van de moeder en een kind een aanvraag voor een grotere woning is gedaan. Ze stonden toen op de wachtlijst voor woningen met twee slaapkamers, geschikt voor een echtpaar met één kind. Na de komst van de twee zoons in februari 2024, en gezien hun leeftijd en de regels voor sociale huisvesting, is de aanvraag verplaatst naar de wachtlijst voor woningen met vier slaapkamers. Ze staan momenteel op de 64e plaats.

Lees ook: Marokkaans gezin in Madrid dreigt op straat te belanden

Melissa Chichebor Amirkhizy, kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de MR-partij, vindt de situatie onacceptabel. "Dit is absurd. We hebben mensen die alleen of als stel wonen in appartementen met drie slaapkamers, en we kunnen geen plek vinden voor dit gezin", zegt ze verontwaardigd. Om een woning met spoed te vinden, moet Mustapha een aanvraag voor een uitzondering op de wachtlijst indienen. "Uitzonderingen zijn streng gereguleerd, maar afhankelijk van de situatie kunnen we een tijdelijke overplaatsing naar een woning met twee of drie slaapkamers toestaan", zegt Barbara Charles de la Brousse, interim algemeen directeur van Lojega.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team