Zoeken

Marokkaanse koninklijke holding Al Mada koopt Nutella-concurrent

30 september 2024 - 11:20 - Economie

©

De Marokkaanse investeringsmaatschappij Al Mada, eigendom van de koninklijke familie, heeft de Italiaanse voedingsmiddelenproducent Nutkao overgenomen. Nutkao is gespecialiseerd in chocopasta’s, hazelnootpasta’s en melkpasta’s, en is daarmee een directe concurrent van Ferrero’s Nutella.

De overname gebeurde via Teralys, een dochteronderneming van Al Mada. Volgens bronnen binnen Teralys past de acquisitie van "een van de belangrijkste Europese spelers in de verwerking van cacao en plantaardige eiwitten" perfect in hun strategie om te investeren in de langetermijnstructurering van de voedingsmiddelenindustrie, met de nadruk op het gebruik van Afrikaanse grondstoffen en het stimuleren van lokale productie.

Lees ook: Chinese groep en holding Koning Mohammed VI bouwen groot industrieel complex in Marokko

De deal tussen het Italiaanse bedrijf en Teralys benadrukt de toewijding van de Marokkaanse koninklijke holding aan de ontwikkeling van kleine bedrijven op internationaal niveau. Het "zal leiden tot industriële en commerciële synergieën tussen de twee groepen", aldus een woordvoerder van Al Mada. Volgens de Italiaanse pers kostte de overname van Nutkao Al Mada tussen de 450 en 500 miljoen euro. De deal omvat ook het Belgische chocolademerk Boerrineke, dat in 2020 door Nutkao werd overgenomen.

Al Mada is actief in meer dan 40 landen wereldwijd, waaronder 28 in Afrika, en is betrokken bij verschillende sectoren zoals financiën, telecommunicatie, vastgoed, toerisme, distributie en nu ook de agro-industrie. De groep werd opgericht in 2018 als vervanging van de voormalige SNI. Het is een "langetermijninvesteerder die actief is in het structureren van sectoren die een hoge kapitaalintensiteit vereisen", aldus de website van het bedrijf.

Lees ook: Europa blokkeert import populair Algerijns smeerpasta El Mordjene

Nutkao, opgericht in 1982, is actief in meer dan 80 landen. Met de overname van het Italiaanse bedrijf wil de Marokkaanse koninklijke holding nieuwe Nutkao-producten ontwikkelen in Afrika en tegelijkertijd de aanwezigheid op de Europese en Amerikaanse markt versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team