21 april 2021 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland
In januari 2021 werd de 22-jarige Malika Chalhy door haar familie op straat gezet nadat ze haar homoseksualiteit bekend had gemaakt. Verenigingen voor de rechten van de mens en beroemdheden uit de entertainment- en sportsector hebben hun solidariteit met de jonge vrouw betuigd.
Malika, geboren uit een Marokkaanse vader en een Italiaanse moeder, had geen idee dat ze na haar coming-out op straat zou belanden. In een brief aan haar ouders vertelde zij dat zij verliefd was geworden op een meisje, waarmee zij haar seksuele geaardheid onthulde. Deze onthulling wekte de verontwaardiging van haar ouders op. Ze aarzelden niet om haar zonder pardon het huis uit te zetten.
De jonge vrouw relateerde de woorden van haar moeder. "Als ik je zie, zal ik je doden. Jij bent de gesel van onze familie. Ik wens je een tumor, je bent de schande van de familie. Ik heb liever een drugsverslaafde dan een lesbienne," zei ze boos tegen haar. Nadat zij dakloos was geworden, begeleidde de politie haar naar het huis van haar ouders, zodat zij kleren kon krijgen om aan te trekken, maar dat ging niet niet zoals gepland. Zodra haar moeder haar door het raam zag, riep ze uit: "Ik ken die persoon niet".
Het verhaal van de jonge Malika heeft het web in rep en roer gezet. Mensenrechtenverenigingen en bekende entertainment- en sportpersoonlijkheden steunen haar. Volgens de Italiaanse pers is na een online solidariteitsactie een bedrag van bijna 120.000 euro bijeengebracht. Momenteel woont de jonge vrouw in Florence, op 30 km van haar ouderlijk huis. Afgezien daarvan, denkt ze nog steeds aan haar ouders. "Tegen mijn ouders zeg ik: zoek hulp, vraag om hulp," zei ze tijdens haar optreden in de Costanzo Show, een populaire tv-talkshow in Italië.
Parlementslid Alessandro Zan van de Democratische Partij heeft het initiatief genomen voor een wetsvoorstel om een lacune in de wetgeving betreffende de bescherming van LGBT-personen op te vullen. De "Zan-wet" heeft tot doel de wet-Mancino van 1993 te wijzigen en op 17 mei een dag in te voeren tegen homofobie, lesbofobie, bifobie en transfobie.
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen
Europa beperkt geldtransfers naar Marokko, banken bezorgd