Zoeken

Marokkaanse overheid pakt projectontwikkelaars aan

30 september 2024 - 20:30 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, onder leiding van Abdelouafi Laftit, is een offensief gestart tegen belastingontduiking in de vastgoedsector. Projectontwikkelaars die de belasting op onbebouwde grond niet betalen, en bepaalde burgemeesters die overtredingen door de vingers zien, zijn in het vizier.

Er zijn instructies gegeven aan provincies en prefecturen om de lijsten van personen die onderworpen zijn aan de belasting op onbebouwde grond in de verschillende steden van het koninkrijk bij te werken. Dit nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken had vastgesteld dat er percelen binnen de stadsgrenzen van verschillende steden zijn die niet onder de belasting op onbebouwde grond vallen, omdat hun eigenaren een vrijstelling van deze belasting hebben gekregen, meldt Assabah. Een andere constatering is dat er een abnormaal aantal vergunningen voor landbouwactiviteiten wordt afgegeven binnen de stadsgrenzen van verschillende steden, wat leidt tot vrijstelling van deze percelen van de belasting op onbebouwde grond.

Lees ook: Vastgoed Marokko: overheid verplicht betaling belastingen

Sommige burgemeesters hebben verzocht om inspectiemissies naar hun gemeenten te sturen om onregelmatigheden te onderzoeken die door inspectiecommissies zijn vastgesteld in de notulen met betrekking tot de belasting op onbebouwde grond ten gunste van projectontwikkelaars. Ze hebben ook gevraagd dat deze commissies een audit uitvoeren van de contracten die door hun gemeenten zijn gesloten, met name die met betrekking tot de verhuur van gemeentelijk vastgoed. Hoewel deze contracten, samen met de belasting op onbebouwde grond, een belangrijke financiële bron vormen voor de gemeenten, wordt de inning ontsierd door verschillende onregelmatigheden die zijn vastgesteld in de rapporten van de regionale rekenkamers.

Lees ook: Marokkaanse projectontwikkelaars op black list

Ook bepaalde burgemeesters zijn in het vizier van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om degenen wier medeplichtigheid "is bewezen in deze zaken van onterechte vrijstelling van de belasting op onbebouwde grond". Dit is een "strafbaar feit van belastingontduiking dat bij wet wordt bestraft", wat hen duur kan komen te staan. Naast het feit dat ze uit hun functie worden ontheven, kunnen ze ook strafrechtelijk worden vervolgd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team