Zoeken

Casablanca: de bedenkelijke rol van projectontwikkelaars

27 september 2024 - 23:00 - Marokko

©

Projectontwikkelaars in de buitenwijken van Casablanca, Nouaceur en Bouskoura, worden beschuldigd van het vertragen van de aansluiting op het openbaar vervoersnet. Volgens lokale bronnen hebben deze ontwikkelaars druk uitgeoefend op de lokale autoriteiten om de komst van bussen en trams uit te stellen. Dit zou de verkoop van hun eigen vastgoedprojecten in de meer centrale wijken Aïn Chock en Sidi Maârouf ten goede komen.

De betrokken gebieden, waar de bevolkingsdichtheid hoog is, zijn al jaren geïsoleerd door de invloed van projectontwikkelaars. Deze ontwikkelaars zouden zich schuldig maken aan het tegenhouden van infrastructurele projecten, zoals de aanleg van wegen en aansluitingen op het openbaar vervoer. Een wijk in Bouskoura, met meer dan 30.000 inwoners, lijdt al jaren onder dit isolement en het gebrek aan goed openbaar vervoer.

Lees ook: Marokkaanse projectontwikkelaars op black list

De beschuldigde ontwikkelaars bezitten vooral middenklasse- en luxeappartementen, waarvan de prijs sterk afhankelijk is van de locatie, het openbaar vervoer en de nabijheid van voorzieningen. Door de toenemende vraag naar betaalbare woningen in de buitenwijken van Casablanca, met name voor investeringsdoeleinden, zien deze ontwikkelaars hun winstmarges slinken. Veel bewoners van deze goedkopere appartementencomplexen zijn zelfs gedwongen hun woning te verhuren en zelf een woning te huren in beter bereikbare wijken.

Ondertussen heeft Mohamed Mhidia, de gouverneur van de regio Casablanca-Settat, alarmerende berichten ontvangen over de illegale bouw in een gemeente in Bouskoura. Tussenpersonen en makelaars zouden de bouw van deze woningen hebben gefaciliteerd en zelfs ’bouwgrond’ van niet meer dan 30 vierkante meter hebben toegewezen aan nieuwe bewoners. Mhidia heeft de gouverneur van de provincie Nouaceur opdracht gegeven een grondig onderzoek in te stellen naar deze illegale praktijken.

Lees ook: Marokkaanse huizenmarkt: een zeer fragiel evenwicht

Onlangs heeft de gouverneur ook gesprekken gevoerd met projectontwikkelaars om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren en de sloppenwijken in de stad aan te pakken. Dit is onderdeel van de voorbereidingen voor het WK 2030, waarbij de mogelijkheid wordt onderzocht om bewoners van de laatste sloppenwijken te huisvesten in appartementen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team