Zoeken

Marokkaanse delegatie vervolgd na bezoek aan Israël

19 september 2024 - 20:30 - Marokko

©

Een Marokkaanse vereniging heeft een klacht ingediend tegen 23 Marokkanen die deze zomer Israël bezochten. De groep, bestaande uit "jonge leiders" en "influencers", wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de Israëlische bezetting. De reis lokte veel kritiek uit op sociale media in Marokko.

Beelden van de reis werden online gedeeld en zorgden voor veel onvrede. In een video is de in Marokko geboren Meir Ben-Shabbat, voormalige nationale veiligheidsadviseur van Israël en een van de architecten van de Abraham Akkoorden, te zien terwijl hij poseert met leden van de delegatie. Meir Ben-Shabbat is tevens voorzitter van het Misgav instituut, een conservatieve Israëlische denktank opgericht in 2005 en geleid door rechtse verantwoordelijken.

Lees ook: Israël nodigt Marokkaanse journalisten uit voor Gaza-bezoek

De Marokkaanse regering heeft niet officieel gereageerd op de reis, maar volgens Faiçal Marjani, voorzitter van de deelnemende vereniging Maroc Coexistence, werd het bezoek "aangemoedigd" door de regering. De groep werd hartelijk ontvangen in Israël en had gesprekken over onderwerpen als de Sahara en regionale samenwerking.

Lees ook: Onvrede na vakantie Israëlische soldaat in Marrakech

Tegenstanders zien de reis als een poging om het imago van Israël op te poetsen en de bezetting te normaliseren. De klacht en de publieke verontwaardiging illustreren de gevoeligheid van de kwestie in Marokko, waar solidariteit met Palestina breed gedragen wordt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team