Zoeken

Marokkaanse taxichauffeurs weigeren te betalen bij weigering klanten

9 september 2024 - 15:30 - Marokko

©

De Marokkaanse Federatie van Taxichauffeurs is in conflict met de minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, na zijn uitspraken over mogelijke straffen voor taxichauffeurs die ritten weigeren. Ouahbi suggereerde dat dit gedrag strafbaar zou kunnen worden gesteld in het nieuwe wetboek van strafrecht, wat tot grote onrust heeft geleid onder taxichauffeurs.

De Federatie noemt de uitspraken van de minister "uit hun context gehaald" en benadrukt dat de taxisector wordt gereguleerd door richtlijnen en besluiten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, niet door wetten. Redouane Abouyahi, secretaris-generaal van de Federatie, vindt dat het nuttiger zou zijn om eindelijk wetgeving voor de sector in te voeren, een al 30 jaar oude eis, in plaats van chauffeurs aan te pakken.

Lees ook: Marokko: taxi’s die klanten weigeren worden gestraft

Hij wijst erop dat het weigeren van een rit al strafbaar is en kan leiden tot intrekking van de vergunning, maar dat dit aan strikte voorwaarden is gebonden. Abouyahi benadrukt ook de huidige uitdagingen voor taxichauffeurs: concurrentie van mobiliteitsapps, moeilijke toegang tot ziektekostenverzekering, lage inkomsten en stijgende kosten.

Lees ook: Weigeren rit kost taxichauffeurs nu geld én auto in Marokko

De organisatie heeft in een verklaring de ministers van Binnenlandse Zaken, Transport en Justitie, evenals de regering in het algemeen, opgeroepen om te werken aan een wet die de taxisector reguleert en tegemoetkomt aan de dringende eisen van de chauffeurs. Ze wijzen erop dat het weigeren van ritten door sommige taxichauffeurs al wordt bestraft door de bevoegde administratieve en veiligheidsautoriteiten, waardoor het onnodig is om dit tot een misdrijf te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team