Zoeken

Marokkaanse vrouwen zullen ook alimentatie betalen na scheiding

4 september 2024 - 20:30 - Wereld

©

In Marokko zouden vrouwen met een hoger inkomen dan hun echtgenoot in de toekomst mogelijk alimentatie moeten betalen aan hun ex-man na een scheiding. Dit heeft de Marokkaanse minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, aangegeven.

De minister benadrukt zijn streven naar "echte gelijkheid" tussen mannen en vrouwen. In een interview op de Marokkaanse zender 2M suggereerde hij dat vrouwen die meer verdienen dan hun partner, alimentatie (Nafaqa) zouden moeten betalen aan hun ex-man na een scheiding.

Lees ook: Marokko straft weigeren alleenstaande vrouwen in hotels

"Wanneer een vrouw de scheiding aanvraagt, moet ze al haar rechten krijgen. Daarvoor moeten we weten wat de man en de vrouw bezitten, omdat de financiële verantwoordelijkheid gedeeld wordt", aldus Ouahbi, in reactie op een vraag over maatregelen tegen mannen die na een scheiding geen alimentatie betalen aan hun ex-vrouwen.

"Als we een duidelijk beeld hebben van de financiële situatie van de man en de vrouw, kunnen we bepalen wie de benadeelde partij is en wie de ander moet compenseren. Als het inkomen van de vrouw hoger is dan dat van de man, moet zij de Nafaqa aan haar ex-echtgenoot betalen," vervolgde Ouahbi. Volgens de minister geldt de gedeelde financiële verantwoordelijkheid tijdens het huwelijk ook na de scheiding.

Lees ook: Gelijkheid mannen vrouwen: Marokko presteert slechter dan Saoedi-Arabië!

Abdellatif Ouahbi kondigde verder aan dat zijn ministerie "dit punt momenteel onderzoekt" en benadrukte de noodzaak van "een bepaald evenwicht en een soort rechtvaardigheid of billijkheid". "Zonder dit evenwicht zullen we geen echte economische en sociale gelijkheid hebben", aldus de minister. Als deze maatregel wordt opgenomen in de Moudawana (het familierecht), dat gebaseerd is op de islamitische sharia, zou dit een grote verandering teweegbrengen in de Marokkaanse juridische en maatschappelijke orde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team