16 augustus 2024 - 13:50 - Marokko
Marokkanen zijn het zat. De prijzen van producten als vis, rundvlees en kip blijven stijgen en veel mensen zien een boycot als enige uitweg. Sommige bedrijven worden zelfs beschuldigd van het steunen van Israël in het conflict in Gaza, wat de boycot aanwakkert.
Mohsen Benzaqour, een expert in sociale psychologie, legt uit dat deze boycot een vreedzame manier is om te onderhandelen met consumenten. "Burgers hebben geen vertrouwen meer in de excuses van bedrijven die de prijzen onacceptabel hebben verhoogd," zegt hij. Hij benadrukt wel dat een boycot gebaseerd moet zijn op objectieve gronden en niet bedoeld mag zijn om de nationale economie te schaden.
Lees ook: Sardines, ooit de "vis van de armen", worden een luxe in Marokko
De expert noemt het voorbeeld van kip, waarvan de prijs is gestegen tot ongeveer 30 dirham per kilo. Dit heeft geleid tot een boycot van dit product. "Het probleem ontstaat wanneer er geen sprake meer is van eerlijke concurrentie en prijzen worden gemanipuleerd zonder objectieve criteria of bewijs," aldus Benzaqour. "Dit zorgt voor wantrouwen, wat leidt tot een boycot. Veel Marokkanen zien dit als een effectief middel, vooral na de succesvolle boycotcampagne van 2018."
Benzaqour merkt op dat mensen in Marokko en andere Arabische landen ook bedrijven boycotten die zij als bondgenoten van Israël beschouwen in het conflict in Gaza. "De boycot is het wapen van degenen die geen wapen hebben," zegt hij. "Het is een protest dat zijn rechtvaardiging haalt uit objectieve omstandigheden, niet uit provocatie of chantage."
Lees ook: Olijfolie in Marokko steeds schaarser en duurder
De specialist waarschuwt dat als basisproducten onbetaalbaar worden voor de armere bevolking, dit het hele voedselsysteem kan ontwrichten. Dit kan leiden tot ondervoeding en extra kosten voor de staat, veroorzaakt door ondoordachte economische beslissingen. De boycot kan volgens hem helpen om deze negatieve gevolgen te beperken.
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Informele sector in Marokko groeit, overheidsbeleid faalt
Ook Easyjet schrapt vlucht naar Marokko