Zoeken

Marokkanen in Europa slachtoffer "enorme zwendel"

17 oktober 2024 - 06:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse man en zijn zoon staan terecht in het Franse Libourne op beschuldiging van mensenhandel. Zes landgenoten beschuldigen hen van uitbuiting op wijndomeinen in de Bordeaux-regio.

De verdachten, Ahmed en El Mehdi Genna, zouden de slachtoffers hebben gelokt met beloftes van een verblijfsvergunning, een baan met een salaris van 1500 euro per maand en huisvesting. In ruil daarvoor vroegen ze 12.000 euro per persoon.

Lees ook: Marokkaanse broers riskeren celstraf na horrorpraktijken in Belgische slachterij

Een van de slachtoffers, een automonteur uit Marokko, verklaarde dat hij zijn spaargeld en dat van zijn zus en moeder had gebruikt om naar Frankrijk te komen. "Ik droomde van een beter leven in Frankrijk", zei hij. Eenmaal aangekomen, bleek de realiteit anders. "Ik wist niet waar ik zou wonen of werken", vertelde hij in het Darija in de rechtbank. Hij klaagde over lange werkdagen in de wijngaarden, met slechts 15 minuten pauze voor de lunch en geen loon voor 18 dagen werk.

Lees ook: Marokkaans stel veroordeeld voor uitbuiting landgenoten in Frankrijk

Een ander slachtoffer sprak van "een grote zwendel". "Ik vertrouwde Mehdi, die ik al sinds mijn jeugd kende", zei hij. Ahmed Genna ontkent de beschuldigingen van slechte huisvesting, ondanks bevestiging van de arbeidsinspectie. "De accommodatie was schoon, ze hebben expres alles vies gemaakt en daarna foto’s en video’s genomen", beweerde hij. Hij ontkent ook dat hij geld heeft aangenomen om mensen naar Frankrijk te brengen. "Ze konden het werk in de wijngaard niet aan, het zijn onbenullen", zei hij. "Ze hebben geen enkele dag gewerkt, dus ik hoefde ze niet te betalen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team