Zoeken

Marokkaanse broers riskeren celstraf na horrorpraktijken in Belgische slachterij

13 oktober 2024 - 20:30 - Wereld

©

Drie mannen van Marokkaanse afkomst staan terecht in het Belgische Brugge voor de uitbuiting van illegalen in kippenslachterijen in Zulte en Ingelmunster.

De broers Omar (40) en Salah Z. (32) runden volgens het Openbaar Ministerie een clandestiene slachterij in Zulte, waar ze illegalen onder erbarmelijke omstandigheden lieten werken. Ook Hamid H. (50), zaakvoerder van een legale kippenslachterij in Ingelmunster, wordt beschuldigd van uitbuiting.

Lees ook: Kenza ontsnapt aan slavernij door rijke familie in Marokko

Het onderzoek startte nadat een ex-werknemer van Omar Z. aangifte had gedaan. De illegalen werkten zonder contract, kregen geen beschermende kleding en verdienden slechts 7 à 8 euro per uur, terwijl ze lange dagen maakten zonder pauze. "Ze hadden geen toilet, aten buiten in de regen en kregen maar vijf minuten pauze per dag", aldus arbeidsauditeur Jeroen Lorré. De broers zouden de slachtoffers hebben voorgehouden dat hun verblijfsstatus in orde was.

In de slachterij van Hamid H. in Ingelmunster werden ’s nachts eveneens mensen zonder verblijfsvergunning tewerkgesteld. Ook zij werkten onder slechte omstandigheden en werden nauwlettend in de gaten gehouden met camera’s. "Snijwonden werden omzwachteld met een stuk plastic", aldus Lorré.

Lees ook: Marokkaanse zakenvrouw veroordeeld voor mensenhandel

Tegen Hamid H. is twee jaar cel en een boete van 88.000 euro geëist. Omar en Salah Z. riskeren respectievelijk 18 en 15 maanden cel en een boete van 48.000 euro. De arbeidsauditeur eist ook de sluiting van de bedrijven, omdat de beklaagden na een faillissement hun activiteiten onder een nieuwe naam voortzetten. De echtgenote van Omar Z. staat terecht voor het bedreigen van de klokkenluider. De verdediging komt op 24 januari aan het woord.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team