Zoeken

Marokkanen in Gaza: hoop en vrees na staakt-het-vuren

19 januari 2025 - 08:50 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in de Gazastrook wonen, volgen de ontwikkelingen rond de wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnse gewapende groepen met een mengeling van hoop en vrees. Na 15 maanden van "strijd om te overleven te midden van bombardementen, honger en dorst" is er opluchting, maar ook angst voor nieuwe Israëlische luchtaanvallen. Die zouden, volgens de Marokkanen in Gaza, juist in deze "kritieke uren" zijn geïntensiveerd om het dodental op te drijven.

De wapenstilstand, die woensdagavond werd gesloten na meer dan een jaar conflict met meer dan 40.000 doden, voorziet in een staakt-het-vuren en een uitwisseling van gijzelaars en gevangenen. De Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani kondigde aan dat de eerste fase van de overeenkomst 42 dagen zal duren, ingaande op zondag 19 januari. In deze periode zullen de Israëlische troepen zich terugtrekken uit bevolkte gebieden en zich positioneren langs de grens van Gaza, waarna de uitwisseling van gevangenen en lichamen kan plaatsvinden en ontheemden naar huis kunnen terugkeren.

Lees ook: Marokko ondanks normalisatie bij meest Israël-vijandige landen

Marokkanen in Gaza, van wie sommigen nog steeds vastzitten onder de bombardementen en anderen de regio hebben kunnen verlaten maar familieleden hebben achtergelaten, uiten "diepe vreugde" over het nieuws van de wapenstilstand, maar blijven voorzichtig. "Het is moeilijk om echt blij te zijn zolang het staakt-het-vuren niet van kracht is", zeggen ze. Ze vertrouwen erop dat Marokko een belangrijke rol zal spelen bij de wederopbouw van Gaza, vooral bij het herbouwen van huizen van Marokkaanse Palestijnen. Dit vertrouwen is gebaseerd op eerdere humanitaire hulp van Marokko tijdens het conflict en bijdragen aan de wederopbouw van infrastructuur in het verleden.

Dr. Yasser Al-Yaacoubi, een Marokkaanse arts in Noord-Gaza, beschrijft de ongeduldige verwachting van de Palestijnen om de wapenstilstand te zien ingaan en de gevangenenruil te zien plaatsvinden, wat een einde zou maken aan deze "barbaarse oorlog door Israël". Hij benadrukt de noodzaak van een onmiddellijke stopzetting van het bloedvergieten en de genocide die de inwoners van Gaza al bijna anderhalf jaar ondergaan. Hij spreekt over de dagelijkse strijd om te overleven te midden van de bombardementen en om voedsel, schoon drinkwater en basis sanitaire voorzieningen te vinden, een strijd die extra zwaar is door de extreme omstandigheden.

De arts vertelt over het bombardement van zijn eigen huis in Noord-Gaza met een 500 kg zware bom, waarbij het volledig werd verwoest. Hij en zijn familie, ongewapende burgers, ontsnapten ternauwernood aan de dood. Dit is slechts één voorbeeld van de vele oorlogsmisdaden die de Palestijnen hebben moeten doorstaan. Als medewerker van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt hij ook dat ziekenhuizen reikhalzend uitkijken naar de wapenstilstand. De medische infrastructuur, die steeds vaker doelwit is, heeft moeite om medisch afval te verwerken, wat een potentiële bron is van epidemieën en infectieziekten.

Lees ook: Marokko speelt sleutelrol in nieuw vredesplan voor Gaza en Libanon

Hij hoopt dat Koning Mohammed VI opdracht zal geven aan Marokko om actief deel te nemen aan de wederopbouw van de verwoeste huizen in Gaza, met name die van de Marokkanen die daar wonen. Hij heeft vertrouwen in deze inzet, omdat Marokko al meer dan drie decennia een cruciale rol speelt bij de wederopbouw van Gaza, zoals de bouw van de luchthaven van Gaza en het Hassan II-gebouw aan de Al-Azhar Universiteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team