Zoeken

Nieuwe strijd tussen Marokko en Algerije

2 september 2024 - 21:20 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije lopen opnieuw op, dit keer in de strijd om het vicevoorzitterschap van de Afrikaanse Unie.

Volgens François Soudan, hoofdredacteur van Jeune Afrique, zijn er vier vrouwelijke kandidaten voor de positie van "nummer 2 van de Afrikaanse Unie", waaronder de Marokkaanse Latifa Akharbach en de Algerijnse Selma Malika Haddadi. Gezien de gespannen relatie tussen beide landen, verwacht Soudan een felle strijd.

Lees ook: Algerije verbant Marokkaanse vlag

Het is niet de eerste keer dat Marokko en Algerije met elkaar botsen om deze positie. In 2022 bleef het vicevoorzitterschap vacant vanwege een gebrek aan consensus. Algerije blokkeerde toen de kandidatuur van de Comoren, een land dat als dicht bij Marokko wordt beschouwd, door op het laatste moment Kenia naar voren te schuiven. Vorig jaar stelden zowel Rabat als Algiers zich kandidaat, maar de positie bleef opnieuw onvervuld.

Lees ook: Algerije verliest definitief strijd met Marokko

Naast het vicevoorzitterschap is ook het voorzitterschap van de Commissie van de Afrikaanse Unie vacant. De vraag is wie de opvolger wordt van de Tsjadische Moussa Faki Mahamat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team