Zoeken

Marokko een bedreiging voor Spanje? Analyse van een mogelijk conflict

30 juni 2024 - 11:00 - Marokko

©

Ondanks aanhoudende claims op Sebta, Melilla en andere Spaanse gebieden, vormt Marokko geen directe bedreiging voor de veiligheid van Spanje. Volgens diverse analisten is een open gewapend conflict tussen de twee landen onwaarschijnlijk.

Recentelijk verklaarde de Spaanse politicus Alvise Pérez, dat Marokko de geopolitieke, economische en militaire vijand van Spanje is. Hij kondigde aan dat hij na de zomer naar de Canarische Eilanden zal afreizen met een groep gepensioneerde hoge militairen om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval vanuit Marokko. Pérez suggereerde dat Marokko tegen 2030 zou kunnen besluiten de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla binnen te vallen. Analisten die spraken met El Confidencial ontkrachten deze veronderstelling en benadrukken dat er geen onmiddellijke dreiging is van een invasie.

Lees ook: Perejil-eiland (Leila): Spanje provoceert Marokko

Er zijn momenteel geen politieke, sociale, militaire of economische signalen die wijzen op een mogelijk conflict tussen Marokko en Spanje. Spanje heeft een aanzienlijk militair overwicht ten opzichte van Marokko. "Marokko heeft momenteel geen militaire superioriteit ten opzichte van Spanje. En Spanje kan reageren op elk tekort aan capaciteiten dat zich de komende jaren zou kunnen voordoen", aldus Guillermo Pulido, militair analist en hoofdredacteur van het tijdschrift Ejercitos. Uit gegevens van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) blijkt dat Spanje in 2023 ongeveer 22 miljard euro aan defensie heeft uitgegeven, tegenover 5 miljard euro voor Marokko.

Marokko heeft de afgelopen tien jaar zijn strijdkrachten versterkt door de aanschaf van Apache AH-64E helikopters, F-16 Viper Block 72 straaljagers, Barak-MX luchtafweersystemen, PULS raketwerpers en diverse drones zoals de Bayraktar TB2 en Chinese Wing Loong. "Maar zolang ze geen Patriot- of Russische S-400-systemen hebben, en geen adequate verdediging tegen onze marine of onderzeeërs, maak ik me geen zorgen", zegt Yago Rodríguez, expert in militaire zaken en directeur van The Political Room.

Lees ook: Spanje "beveiligt" Alborán, Marokko blijft eiland claimen

Pulido voegt daaraan toe dat Rabat eerder een conflict met Algerije vreest dan met Spanje. "Ze optimaliseren hun leger voor een mogelijke oorlog met Algerije, wat blijkt uit het type aankopen. Marokko beschikt over 700 tanks, terwijl Algerije er ongeveer 1400 heeft. Rabat probeert zijn inferieure positie op het gebied van artillerie en luchtverdediging te compenseren ten opzichte van de Algerijnse luchtmacht," legt hij uit. Hij benadrukt dat Spanje meer dan genoeg capaciteit heeft om een massale invasie van Ceuta, Melilla of de Canarische Eilanden te weerstaan. "Een aanval van Marokko zou zelfmoord zijn," concludeert hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team