Zoeken

De paradoxen van Marokkaanse olijfolie

18 september 2024 - 13:50 - Economie

©

Het is een paradox in Marokko: terwijl olijfolie voor veel Marokkanen onbetaalbaar wordt door de hoge prijs, zijn de exportcijfers van dit populaire product in de eerste helft van dit jaar juist gestegen.

Volgens het Marokkaanse Bureau voor Valutazaken werd er tussen januari en juni 2024 maar liefst 8498 ton ruwe en geraffineerde olijfolie geëxporteerd, tegenover 4859 ton in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd is olijfolie in Marokko zelf schaars en erg duur, zo merkt de krant L’Economiste op.

Lees ook: Import olijven als oplossing voor dure olijfolie in Marokko?

De waarde van de olijfolie-export in de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg 634 miljoen dirham, tegenover 216 miljoen dirham in dezelfde periode vorig jaar. Dit terwijl het ministerie van Handel in oktober vorig jaar juist "nieuwe kwantitatieve beperkingen op de export" had ingesteld.

Deze maatregel, genomen op verzoek van de olijfoliesector-organisatie Interprolive, verplicht exporteurs tot het aanvragen van een exportvergunning tot eind 2024. Het doel was om de export te beperken, de lokale markt te bevoorraden en de prijs te drukken.

Een deel van de geëxporteerde olijfolie had een hoog zuurgehalte en was ongeschikt voor consumptie, legt Rachidi Benali, voorzitter van Interprolive, uit. Ook werd er extra vierge olijfolie geëxporteerd, waar in Marokko zelf weinig vraag naar is.

Lees ook: Prijsstijging olijfolie baart Marokkanen zorgen

Volgens Benali is de geëxporteerde hoeveelheid olijfolie, zo’n 10.000 ton, niet significant. Hij stelt dat de export ervoor zorgt dat Marokkaanse olijfolie internationaal aanwezig blijft en dat bedrijven de crisis het hoofd kunnen bieden. "Die 10.000 ton olijfolie gaat de prijs in Marokko niet veranderen", aldus Benali.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team