Zoeken

Olijfolie nog duurder in Marokko

15 september 2024 - 06:00 - Economie

©

Consumenten in Marokko moeten zich voorbereiden op een flinke prijsstijging van olijfolie. De aanhoudende droogte en het gebrek aan regenval hebben de olijvenoogst ernstig aangetast, waardoor er veel minder olijfolie beschikbaar is.

"Hogere prijzen zijn onvermijdelijk", zegt een landbouwkundig ingenieur tegen Telquel. "De vraag naar olijfolie is groot, maar het aanbod blijft achter." Hij verwacht dat de Marokkanen, ondanks de hogere prijzen, olijfolie zullen blijven kopen omdat het een belangrijk onderdeel is van hun keuken.

Lees ook: Klimaatverandering ramp voor Marokkaanse olijfolieproductie

De prijsstijging is te wijten aan de weersomstandigheden tijdens de winter, een cruciale periode voor de groei van olijven. De hoge temperaturen en het gebrek aan regen hebben de oogst dit seizoen drastisch verminderd.

Lees ook: Spaanse politie neemt olijfolie in beslag bij grens Marokko, reiziger doet aangifte

Om de gevolgen van deze crisis te beperken, zijn dringende maatregelen nodig, aldus de ingenieur. Hij pleit voor de ontwikkeling of import van nieuwe, droogtebestendige olijfvariëteiten en een efficiënter watergebruik. Ook roept hij de overheid op om de prijzen te reguleren en olijfboeren te ondersteunen om deze belangrijke sector voor de Marokkaanse economie te beschermen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team