Zoeken

Import olijven als oplossing voor dure olijfolie in Marokko?

26 augustus 2024 - 13:50 - Economie

©

De aanhoudende prijsstijging van olijfolie in Marokko baart zorgen. Professionals in de olijfoliesector dringen er bij de overheid op aan om de import van olijven toe te staan om de prijzen te drukken, die volgend seizoen mogelijk oplopen tot 150 dirham.

Volgens deze marktpartijen is import "onvermijdelijk" om het verwachte productieverlies te compenseren en de olijfolie betaalbaar te houden voor de Marokkaanse consument. Rachid Benali, voorzitter van de Marokkaanse Federatie voor Olijven, bevestigt dat de zwakke oogst dit jaar import noodzakelijk maakt, maar roept het ministerie van Landbouw op om import niet actief te stimuleren en de hoeveelheden te beperken.

Lees ook: Olijfolie onbetaalbaar in Marokko

Benali benadrukt dat de prijsstijging het gevolg is van droogte en niet van speculatie. Import zou de situatie van Marokkaanse olijfboeren, die al zwaar getroffen zijn door de droogte, alleen maar verergeren. Hij vraagt om steun voor deze boeren, van wie de meesten kleinschalig zijn, en stelt de vraag hoe zij moeten overleven als import wordt toegestaan.

Lees ook: Klimaatverandering ramp voor Marokkaanse olijfolieproductie

De voorzitter doet ook een beroep op de Marokkaanse consument om de verwachte prijsstijging te accepteren, omdat de kosten per persoon relatief laag blijven. Import zou daarentegen de situatie van de boeren verslechteren. Benali ziet import als een tijdelijke noodoplossing, omdat het boeren zou kunnen aanzetten tot andere activiteiten, wat op de lange termijn zou kunnen leiden tot een tekort aan professionals in de sector, zelfs als het klimaat verbetert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team