Zoeken

Marokko kreunt onder extreme hitte: 2023 warmste jaar ooit

18 oktober 2024 - 14:40 - Marokko

©

De Marokkaanse weerdienst (DGM) luidt de alarmklok. In haar jaarlijkse klimaatrapport spreekt ze van een rampjaar voor Marokko. Met een gemiddelde temperatuur die 1,77 °C boven de norm ligt, is 2023 het warmste jaar sinds het begin van de metingen in de 20e eeuw.

De DGM meldt verder dat het kwik gedurende 79% van het jaar boven de normale seizoenstemperaturen uitkwam. De datum 11 augustus 2023 zal daarbij de geschiedenisboeken ingaan: in Agadir werd toen een historische piek van 50,4°C gemeten, voor het eerst werd in Marokko de symbolische grens van 50°C overschreden.

Lees ook: Klimaatverandering in Marokko: extreme hitte neemt toe

Naast de helse hitte werd het koninkrijk ook geconfronteerd met een ongekende droogte. Met een neerslagtekort van 48% is 2023 het droogste jaar in minstens 80 jaar. Deze kritieke situatie heeft de landbouwsector zwaar getroffen. De oogst van 2022-2023 leed onder een neerslagtekort van bijna 30%.

Daarnaast kreeg Marokko te maken met meer dan twintig extreme weersomstandigheden, waaronder een intense hittegolf eind april die heel Zuidwest-Europa en Noord-Afrika trof.

Deze alarmerende bevindingen passen in een wereldwijde trend van stijgende temperaturen, veroorzaakt door de toename van broeikasgassen. Volgens de DGM is 2023 wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten, met een gemiddelde temperatuur die 1,45°C boven het pre-industriële niveau ligt.

Lees ook: Marokko: hittegolf houdt aan, expert legt oorzaak uit

Geconfronteerd met deze klimaatcrisis roept de DGM op tot een gezamenlijke inspanning om de schade te beperken en zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. De dienst belooft betrouwbare data en klimaatdiensten te leveren om de verschillende maatschappelijke en economische actoren te helpen de uitdagingen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team