Zoeken

Marokko favoriet voor organisatie WK-finale

14 oktober 2024 - 14:40 - Sport

©

De strijd tussen Marokko en Spanje om de finale van het WK voetbal in 2030 te organiseren gaat onverminderd door. Met het megastadion Hassan II, dat momenteel wordt gebouwd in Benslimane nabij Casablanca en plaats biedt aan 115.000 toeschouwers, zou Marokko de winnaar kunnen worden. Het Spaanse stadion Santiago Bernabéu zou namelijk "te klein" zijn.

David Escudé, sportwethouder van Barcelona, verklaarde in het radioprogramma Tot Costa op Catalunya Ràdio dat het Santiago Bernabéu "klein" is en niet voldoet aan de eisen van de FIFA om de WK-finale te organiseren. "De concurrent van Camp Nou voor de WK-finale van 2030 is niet het Santiago Bernabéu, maar het nieuwe stadion dat in Casablanca in Marokko wordt gebouwd", benadrukte hij.

Lees ook: Spanje bezorgd: Marokko kan WK-finale 2030 ’stelen’

Volgens Escudé voldoet het stadion Hassan II, in aanbouw in Benslimane, het best aan de eis van de FIFA dat een stadion voor een WK-finale "80.000 netto toeschouwers moet hebben, exclusief de pers". De Spaanse voetbalbond (RFEF) had de FIFA voorgesteld om het Santiago Bernabéu te selecteren voor de finale van het WK 2030. Maar het stadion van Real Madrid heeft een capaciteit van 84.744 plaatsen, wat te weinig is voor een WK-finale.

Als alternatief voor het Santiago Bernabéu stelt de Spaanse voetbalbond Camp Nou voor, dat na renovatie een capaciteit van 105.000 plaatsen zal hebben. Maar ook dit stadion kan niet op tegen het Hassan II-stadion in Marokko, dat met een capaciteit van 115.000 plaatsen "het grootste stadion in de geschiedenis van het voetbal" zal zijn. Het zal daarmee groter zijn dan het Rungrado May Day-stadion in Pyongyang (Noord-Korea), dat met 114.000 plaatsen momenteel als het grootste stadion ter wereld wordt beschouwd.

Lees ook: Bouw megastadion Hassan II jaagt huizenprijzen op in Casablanca

Bovendien zou de corruptiecrisis die de RFEF momenteel teistert, kunnen leiden tot schorsing door de FIFA. De wereldvoetbalbond en de UEFA hebben gedreigd de Spaanse bond te schorsen als er begin oktober geen nieuwe voorzitter is. Deze maatregel zou de Spaanse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2030, samen met Marokko en Portugal, in gevaar kunnen brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team