Zoeken

Marokko gedwongen olijfolie te importeren

24 september 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft besloten om olijfolie te importerenOlijfolie wordt een luxe in Marokko om de stijgende prijzen als gevolg van tegenvallende lokale oogsten te beteugelen.

Door de aanhoudende droogte is de productie van olijfolie in Marokko drastisch gedaald, wat heeft geleid tot een forse prijsstijging. In sommige regio’s kost een liter olijfolie inmiddels meer dan 150 dirham, wat de druk op consumenten en de economie verhoogt.

Lees ook: Spaanse politie neemt olijfolie in beslag bij grens Marokko, reiziger doet aangifte

Bronnen binnen het ministerie van Landbouw en Visserij melden dat de import binnenkort van start zal gaan om de prijzen te drukken en aan de groeiende lokale vraag te voldoen. Deze maatregel is bedoeld om "de beschikbaarheid van olijfolie tegen betaalbare prijzen op de nationale markten te garanderen" in deze moeilijke klimatologische omstandigheden, aldus een regeringsbron.

De regering werkt ook aan langetermijnstrategieën om de lokale productie te versterken, zoals het verbeteren van de landbouwinfrastructuur en het verhogen van investeringen in de olijfoliesector. Op dit moment is import echter noodzakelijk om het tekort aan te vullen en de markt te stabiliseren, zodat consumenten toegang hebben tot betaalbare producten.

Lees ook: De paradoxen van Marokkaanse olijfolie

Professionals in de sector hopen dat de import zal helpen om de prijzen, die recordhoogtes hebben bereikt vanwege het gebrek aan lokaal aanbod, te stabiliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team