Zoeken

Marokko brengt hightech bankbiljet uit

5 augustus 2024 - 18:50 - Economie

©

Het nieuwe Marokkaanse bankbiljet van 50 dirham is niet zomaar een biljet. Het is voorzien van de nieuwste beveiligingstechnologieën en symboliseert de inzet van Marokko voor duurzaamheid en hernieuwbare energie.

Hassan Regraga, directeur van de Marokkaanse geldfabriek Dar As-Sikkah, benadrukt dat het biljet, net als de eerder uitgebrachte nieuwe biljetten van 100 en 200 dirham, is uitgerust met geavanceerde beveiligingskenmerken. Denk aan een veiligheidsdraad met dynamisch kleurveranderend effect, een iriserende band op de achterzijde en voelbare patronen voor slechtzienden.

Lees ook: Zo ziet het nieuw geldbriefje van 200 dirham er uit (foto’s)

Het ontwerp van het biljet is een eerbetoon aan de inspanningen van Koning Mohammed VI op het gebied van milieubescherming en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Zo zijn er afbeeldingen te zien van het zonne-energiepark Noor Ouarzazate, windturbines, de Ouirgane-dam en de ontziltingsinstallatie voor zeewater in Agadir.

De productie van het nieuwe biljet, van ontwerp tot druk, is volledig in Marokko uitgevoerd door Marokkaanse experts bij Dar As-Sikkah. De introductie van het biljet viel samen met de viering van het 25-jarig jubileum van de troonsbestijging van Koning Mohammed VI.

Lees ook: Marokkaanse dirham in topvorm dankzij flexibele wisselkoers

Op de voorzijde van het biljet prijkt een portret van de monarch, het wapenschild van het Koninkrijk, een architectonisch motief geïnspireerd op Marokkaanse deuren en een gestileerde afbeelding van de Ouzoud-watervallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team