Zoeken

Marokko verandert machtsverhouding met Spanje

26 september 2024 - 16:20 - Marokko

©

Marokko heeft vorig jaar de Israëlische spionagesatelliet Ofek 13 aangeschaft bij Israel Aerospace Industries (IAI). Deze aankoop lijkt zorgen te baren in Spanje.

De geavanceerde satelliet, die ongeveer een miljard dollar kostte, vervangt de oudere satellieten Mohammed VI-A en Mohammed VI-B. Ofek 13 is in staat om onder alle weersomstandigheden en zichtbaarheid informatie te verzamelen, wat de strategische inlichtingen van Marokko aanzienlijk verbetert, aldus Boaz Levy, CEO van IAI.

Lees ook: Onrust in Spanje: Marokkaanse spionageballonnen gespot

De aankoop van dit systeem door Marokko, dat de afgelopen tien jaar zijn leger heeft versterkt en gemoderniseerd, zal ongetwijfeld de machtsverhoudingen in de Straat van Gibraltar in zijn voordeel veranderen, analyseert de Spaanse krant La Razon.

Hoewel het Spaanse rapport over nationale veiligheid in 2023 geen gevallen van spionage door Marokkaanse inlichtingendiensten vermeldt, in tegenstelling tot Rusland en China, blijven er zorgen bestaan, vooral in het licht van de Pegasus-affaire.

Lees ook: Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing

In die affaire werd Marokko ervan verdacht de Israëlische spionage software Pegasus te hebben gebruikt om de mobiele telefoons van de Spaanse premier Pedro Sanchez en de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken te hacken. Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend, maar er is geen bewijs gevonden dat Marokko hierbij betrokken was. Ook wordt Marokko verdacht van cyberaanvallen op Spanje in 2011, 2014 en 2019, maar deze beschuldigingen zijn niet bevestigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team