Zoeken

Spanje stuurt grootste oorlogsschip naar Marokko

25 september 2024 - 09:40 - Wereld

©

De Spaanse marine heeft aangekondigd op 6 oktober het vliegdekschip L-61 Juan Carlos I, het grootste oorlogsschip dat ooit in Spanje is gebouwd, naar Melilla te sturen.

Deze inzet is bedoeld om de Spaanse soevereiniteit over dit gebied, dat door Marokko wordt geclaimd, te benadrukken. De aanwezigheid van het schip in de regio komt te midden van een serie van surveillance- en afschrikkingsmissies die de Spaanse marine sinds april uitvoert bij de door Marokko betwiste enclaves Sebta en Melilla, evenals de Chafarinas-eilanden en de rots Velez de la Gomera.

Lees ook: Woede in Marokko over Israëlisch marineschip in Tanger Med

De aankomst van het Juan Carlos I in Melilla, dicht bij de Marokkaanse wateren, wordt door analisten als een krachtige boodschap aan Marokko gezien. El Debate wijst erop dat de omvang en kracht van het schip, gecombineerd met een ceremonie waarbij ongeveer 400 burgers de eed van trouw aan de Spaanse vlag afleggen, Spanje in staat stellen zijn soevereiniteit over het gebied te benadrukken.

Ter gelegenheid van de komst van het vliegdekschip worden er op 5 en 6 oktober open dagen georganiseerd. Deze dagen zijn bedoeld voor de inwoners van Melilla om het schip te verkennen en kennis te maken met de Spaanse marine. Tijdens deze evenementen zal er ook een tentoonstelling plaatsvinden over de vaartuigen van de Spaanse marine.

Lees ook: Spaans militair schip vaart nabij Marokko

Met deze acties probeert Spanje niet alleen zijn militaire aanwezigheid in de regio te versterken, maar ook een signaal af te geven dat het zijn belangen en soevereiniteit actief verdedigt tegen de Marokkaanse aanspraken. De situatie in het Middellandse Zeegebied blijft zo een belangrijk aandachtspunt voor beide landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team