Zoeken

Zeemacht: Marokko probeert kloof met Spanje te dichten

15 september 2024 - 16:20 - Marokko

©

Marokko heeft een patrouilleschip besteld bij het Spaanse scheepsbouwbedrijf Navantia. De bouw van dit schip, dat behoort tot de Avante 1800-klasse, vordert gestaag en zal de Koninklijke Marokkaanse Marine versterken. Deze marine lijkt momenteel minder goed uitgerust dan de Spaanse marine.

Het patrouilleschip in aanbouw zal 87 meter lang en 13 meter breed zijn, met een capaciteit voor 60 personen, waaronder 46 bemanningsleden en 12 extra personeelsleden. Het militaire schip kan ook twee snelle RHIB-boten vervoeren en heeft een landingsplatform voor helikopters. Met een volledige belading van 2020 ton en uitgerust met vier MAN 175D-hoofdmotoren en vijf Baudouin 6 M26.3-scheepsgeneratoren, kan het patrouilleschip een snelheid van 24 knopen bereiken.

Lees ook: Marokko zoekt onderzeeër, en snel!

Met deze order wil Marokko de capaciteiten van zijn marine versterken, die de afgelopen jaren enigszins verwaarloosd is ten gunste van de luchtmacht, die drones, luchtafweersystemen en diverse wapens heeft aangeschaft, aldus een analyse van La Razón. De Marokkaanse marine beschikt over het fregat Mohammed VI van de Fremm-klasse, drie fregatten van de Sigma-klasse (Tarik Ben Ziyad, Sultan Moulay Ismaïl en Allal Ben Abdellah) en de fregatten Mohammed V en Hassan II van de Floresal-klasse.

De marine heeft ook het korvet Lieutenant Colonel Errahmani van de Discover-klasse, 22 patrouilleschepen en drie BATRAL-landingsschepen voor het transport van troepen en materieel. Marokko heeft echter geen onderzeeërs, hoewel het interesse heeft getoond in de Franse Scorpène, de Russische Amur of de Spaanse S-80. Een Spaanse kapitein gaf in 2018 aan dat "de aanwezigheid van zelfs maar één Marokkaanse onderzeeër in de Middellandse Zee de hele defensiestrategie in het gebied radicaal zou veranderen".

Lees ook: Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing

De Spaanse marine daarentegen beschikt over twee amfibische schepen, twee logistieke schepen, zes maritieme actieschepen (BAM), zes mijnenjagers van de Segura-klasse en 11 fregatten, waaronder 6 moderne F-110’s en 5 van de F-100-klasse. Spanje heeft ook 12 patrouilleschepen en drie onderzeeërs, waaronder de S-81 Isaac Peral die zich nog in de testfase bevindt. Bovendien werkt Spanje aan de modernisering van zijn F-110 fregatten en de bouw van zes nieuwe korvetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team