Zoeken

Marokko en Spanje op scherp na oproep tot nieuwe bestorming Ceuta

27 september 2024 - 08:00 - Marokko

©

De autoriteiten in Marokko en Spanje zijn in opperste staat van paraatheid na nieuwe berichten op sociale media die oproepen tot een massale poging tot illegale migratie naar de Spaanse enclave Ceuta op 30 september. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat mensen de grens met Ceuta proberen over te steken.

Cristina Pérez, Spaanse regeringsvertegenwoordiger in Ceuta, heeft bevestigd dat er versterkingen naar de grens zijn gestuurd. "We zijn duidelijk nog alerter dan we normaal al zijn", zei ze. Ze prees ook de inspanningen en samenwerking van de Marokkaanse autoriteiten in de strijd tegen illegale migratie. "Twee weken geleden hebben de Marokkaanse veiligheidstroepen hard gewerkt om een poging tot migratie naar Ceuta te voorkomen", benadrukte ze. Ze voegde eraan toe dat "migratie centraal stond in de gesprekken tussen Pedro Sanchez en zijn Marokkaanse ambtgenoot Aziz Akhannouch. Het gesprek werd gekenmerkt door de goede verstandhouding tussen de twee buurlanden."

Lees ook: Marokko stuurt massaal politie naar Fnideq (video)

Na een eerdere mislukte poging tot massale illegale migratie naar Ceuta op 15 september, zijn er op sociale media opnieuw oproepen gedaan voor een nieuwe poging op 30 september. Naar aanleiding van deze oproepen tot illegale migratie hebben de autoriteiten onlangs drie personen gearresteerd.

Lees ook: Schokkende beelden: jonge migranten vernederd in Fnideq

De lokale autoriteiten nemen de geruchten en oproepen op sociale media zeer serieus. Er loopt een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie om alle personen te identificeren en aan te houden die betrokken zijn bij het verspreiden van valse informatie en geruchten in groepen en via apps, waarin wordt opgeroepen tot illegale migratie en geweld tegen de ordediensten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team