Zoeken

Schokkende beelden: jonge migranten vernederd in Fnideq

18 september 2024 - 19:40 - Marokko

©

Het Marokkaanse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar foto’s die online circuleren waarop migranten in hun ondergoed op de grond zitten, sommigen tegen een betonnen muur, in de buurt van voertuigen van de hulpdiensten. Het onderzoek moet de echtheid van de foto’s en de reden achter de publicatie ervan vaststellen. De Gerechtelijke Politie is belast met het onderzoek.

Dit incident komt te midden van een gespannen situatie in Fnideq, waar de afgelopen dagen massale pogingen van migranten om de Spaanse enclave Sebta binnen te komen zijn verijdeld door de ordediensten. De grensregio was het toneel van confrontaties tussen de politie en grote groepen migranten, die massaal probeerden de grens over te steken na een online campagne die aanzette tot illegale immigratie.

Lees ook: Marokko stuurt massaal politie naar Fnideq (video)

Ondanks de verscherpte veiligheidsmaatregelen, waaronder arrestaties en controles, wisten honderden migranten Fnideq te bereiken. Ze probeerden de grens te overschrijden via gevaarlijke bergpaden of door de stad binnen te komen via afgelegen wijken. Er braken ongeregeldheden uit waarbij stenen werden gegooid naar de politie, wat leidde tot arrestaties.

In de vroege uren van zondag werden minderjarige migranten teruggestuurd naar hun woonplaatsen, terwijl migranten van andere nationaliteiten onder gerechtelijk toezicht werden geplaatst. Later die dag slaagden ongeveer 400 migranten erin de grens te bereiken en probeerden ze de enclave via het hek in plaats van de zee binnen te komen.

Lees ook: Tientallen arrestaties na online oproep in Tanger en Tetouan

De Spaanse en Marokkaanse autoriteiten werken samen om de massale pogingen tot grensoverschrijding tegen te gaan, maar de situatie blijft gespannen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team