Zoeken

Algerijnen veroordeeld in Marokko

24 september 2024 - 20:30 - Marokko

©

Een groep van 152 mensen, waaronder een Algerijnse vrouw die zich voordeed als Marokkaanse, een Algerijnse voetballer en andere Algerijnen, is in Marokko gearresteerd. Ze worden beschuldigd van het aanzetten tot illegale migratie naar de Spaanse enclave Ceuta via verschillende sociale media-accounts.

Terwijl migranten vroeger vaak via Libië en Turkije naar Europa reisden, kiezen ze nu steeds vaker voor Noord-Marokko als springplank naar Spanje. Op 15 september probeerden zo’n 3000 mensen, voornamelijk Marokkanen, maar ook mensen uit Noord-Afrika en Sub-Sahara Afrika, de oversteek te maken, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Ze reageerden op oproepen die via sociale media werden verspreid.

Lees ook: Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen

Een Algerijnse vrouw, bekend op TikTok omdat ze zich voordeed als Marokkaanse, was een van de leiders achter deze oproepen. Ze werd samen met twee andere vrouwen, van wie één zwanger, gearresteerd door de Marokkaanse gendarmerie in de buurt van Belyounech, vlakbij de grensovergang van Ceuta.

Ook een Algerijnse voetballer die in Marokko woonde, werd aangehouden. Hij wilde illegaal naar Spanje reizen om daar te gaan voetballen bij een bekende club. Net als zijn landgenote moedigde hij anderen aan hetzelfde te doen via video’s op sociale media. Beide Algerijnen zijn in hechtenis genomen.

Lees ook: Algerijnse vrouw die zich voordeed als Marokkaanse gearresteerd bij Sebta

Eerder, op 12 september, werden in Fnideq al 39 Algerijnen en Tunesiërs gearresteerd die illegaal naar Ceuta wilden. De Algerijnse migranten via Tunesië naar hun land teruggestuurd vanwege de verbroken diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team