Zoeken

Marokko koploper in strijd tegen klimaatverandering

11 september 2024 - 13:50 - Marokko

©

Marokko behoort tot de top 10 van landen die aanzienlijk investeren in de strijd tegen klimaatverandering en hernieuwbare energie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index (CCPI).

Het koninkrijk staat op de negende plaats in deze ranglijst, samengesteld door Germanwatch, in samenwerking met het Climate Action Network en het New Climate Institute. Marokko laat daarmee Spanje, dat op de achttiende plaats staat, ver achter zich. Denemarken voert de lijst aan op de vierde plaats, gevolgd door Estland, de Filipijnen en India.

Lees ook: Klimaatverandering in Marokko: extreme hitte neemt toe

De eerste drie plaatsen in de ranglijst blijven leeg, omdat volgens de samenstellers geen enkel land op alle categorieën goed genoeg presteert. "De ranglijst is gebaseerd op de totaalscore van elk land. Deze wordt berekend op basis van de individuele scores in vier categorieën, die uit 14 indicatoren bestaan", aldus de onderzoekers.

Lees ook: Stortregens in Marokko: "Geen weermanipulatie"

"De resultaten laten zien dat, zelfs als alle landen net zo toegewijd zouden zijn als de huidige koplopers, de inspanningen nog steeds ontoereikend zouden zijn om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen", voegen de auteurs toe. Ze roepen regeringen op om "hun inspanningen te verdubbelen om de wereld op het juiste spoor te zetten en de opwarming van de aarde ruim onder een stijging van 2°C te houden, of beter nog, 1,5°C."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team