Zoeken

Marokko vs Turkije: ongelijke strijd op Europese voedselmarkt

25 oktober 2024 - 07:00 - Economie

©

Marokkaanse bedrijven in de voedingssector voelen steeds meer de hete adem van Turkse concurrenten op de Europese markt. Dit blijkt uit gesprekken met Marokkaanse deelnemers aan de SIAL 2024 in Parijs. Econoom Abdelghani Youmni onderbouwt deze observatie met cijfers: in 2023 bedroeg de Marokkaanse landbouwexport 8,3 miljard dollar, tegenover 32,6 miljard dollar voor Turkije. "De Turkse dominantie op deze markten is onmiskenbaar", zegt Youmni.

Een belangrijke oorzaak is het verschil in beschikbare landbouwgrond. "Turkije heeft 32,2 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan 25,85 miljoen hectare geschikt voor irrigatie. Marokko heeft slechts 9,2 miljoen hectare, waarvan minder dan een miljoen hectare irrigatie mogelijk is", legt Youmni uit. Deze structurele achterstand, gecombineerd met toenemende droogte, maakt het voor Marokko lastig om te concurreren.

Lees ook: Turks cosmeticamerk verovert Marokko

Ook de overheidssteun voor de landbouwsector verschilt sterk. Marokko geeft 1 miljard dollar aan subsidies uit, terwijl Turkije 2,7 miljard dollar investeert. "Deze aanzienlijk hogere financiële steun maakt Turkse bedrijven veel concurrerender", aldus Youmni. Turkije hanteert daarnaast een agressieve strategie van valuta- en belastingdumping, waardoor producten als fruit, groenten, eieren en granen tegen zeer lage prijzen kunnen worden aangeboden.

Ondanks deze uitdagingen heeft Marokko ook troeven, zoals de sterke positie in de export van tomaten en rode vruchten. Youmni pleit voor meer inzet van "culinaire diplomatie" om Marokkaanse producten te promoten en het imago van Marokko als gastronomisch land te versterken. Ook samenwerking met huismerken (private labels) kan Marokkaanse bedrijven helpen om hun positie op de Europese markt te verbeteren.

Lees ook: Turkse handelsmissie ruikt kansen in Marokko

De expert ziet de concurrentie met Turkije als een kans voor Marokko om de voedingsindustrie te versterken en te innoveren. Hij benadrukt het belang van het creëren van gespecialiseerde MKB-bedrijven en het investeren in waterspaartechnologieën en duurzame landbouw. "Marokko moet deze kansen grijpen om de voedselsoevereiniteit te waarborgen en de economische ontwikkeling te stimuleren", besluit Youmni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team