Zoeken

Mega investering voor luchthaven Fez

20 september 2024 - 22:00 - Economie

©

Marokko zet zich in voor de uitbreiding en modernisering van de luchthaven Fez-Saïss in aanloop naar het WK 2030, dat het land samen met Spanje en Portugal zal organiseren. Het Marokkaans luchthavenbedrijf (ONDA) heeft een aanbesteding met voorselectie uitgeschreven voor de werkzaamheden, met een geschat budget van 500 miljoen dirham.

Het project omvat een passagiersterminal van 46.000 vierkante meter, inclusief de uitbreiding, verdeeld over twee verdiepingen. De kelder, met een oppervlakte van 13.590 vierkante meter, zal het bagagesorteersysteem, technische ruimtes en ondersteunende faciliteiten huisvesten. De begane grond, met een oppervlakte van 32.150 vierkante meter, zal onder andere een vertrek- en aankomsthal, incheckbalies, veiligheidscontroles, immigratie- en emigratiebalies, en douane bevatten.

Lees ook: Fez krijgt enorme facelift

Deze uitbreiding maakt deel uit van het programma om de capaciteit van Marokkaanse luchthavens te vergroten. Het doel is om de capaciteit van de luchthaven Fès-Saïss te verhogen van 2 miljoen naar 5 miljoen passagiers per jaar.

Naast de uitbreiding wil ONDA de luchthaven ook voorzien van een moderne, functionele en esthetisch aantrekkelijke infrastructuur die past bij de omgeving. Er is een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van de nieuwe terminal, inclusief de gevel en de buitenruimtes.

Lees ook: Project Koning Mohammed VI in Fez verzandt in afval (video)

Het ONDA hecht ook veel waarde aan duurzaamheid. De nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de huidige milieunormen. De architect moet rekening houden met normen zoals ISO 14064 voor broeikasgasemissies, ISO 50001 voor energiebeheer, ISO 14001 voor milieubeheer, en RT 2012 en BBC voor energieprestaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team