Zoeken

Minder jetski-migranten door strenge controles in Noord-Marokko

21 augustus 2024 - 08:00 - Marokko

©

Hoewel de zomer nog steeds veel jonge Marokkanen en mensen uit Sub-Sahara Afrika verleidt om de oversteek naar de Spaanse enclave Ceuta of het Europese vasteland te wagen, lijken de autoriteiten succes te boeken in hun strijd tegen mensensmokkel. Door verscherpte controles door de Marokkaanse en Spaanse marines is het aantal pogingen om met jetski’s de zee over te steken afgenomen.

Mensenrechtenactivisten die de situatie volgen, bevestigen dat het gebruik van jetski’s voor mensensmokkel dit jaar is gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit komt door de verhoogde veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van patrouilleboten en snelle motorboten voor continue patrouilles langs de kust. Deze maatregelen zijn bedoeld om alle bewegingen in de gaten te houden en de identiteit van mensen in deze gebieden te controleren.

Lees ook: Jetski-verbod stuit op verzet in Nador

Hoewel het gebruik van jetski’s voor mensensmokkel is afgenomen, blijft het een populaire methode, vooral voor overtochten vanuit Fnideq naar Ceuta of Zuid-Spanje. Dit komt omdat de kleine vaartuigen moeilijk te detecteren en te onderscheppen zijn, vooral wanneer ze in groepen opereren. Migranten geven ook de voorkeur aan jetski’s vanwege hun wendbaarheid en snelheid.

Jetski’s worden gezien als een veiliger alternatief voor de vaak oude en overvolle boten die door sommige smokkelaars worden gebruikt. Bovendien maakt de populariteit van jetski’s als recreatieve activiteit in de zomer het voor smokkelaars gemakkelijker om onopgemerkt te blijven en aan de kustwacht te ontsnappen.

Ondanks de strengere controles blijven mensensmokkelaars hoge prijzen vragen voor een overtocht per jetski. Voor een reis naar Ceuta wordt minstens 5000 euro gevraagd, terwijl een overtocht naar Zuid-Spanje al snel 10.000 euro of meer kost. Deze hoge bedragen schrikken jonge mensen die wanhopig op zoek zijn naar een betere toekomst echter niet af.

Lees ook: Drie Marokkanen op jetski’s gearresteerd door de Algerijnse autoriteiten

Het onderscheid maken tussen jetski’s die voor recreatie worden gebruikt en jetski’s die worden ingezet voor mensensmokkel is lastig voor de autoriteiten, vooral in de zomer. Smokkelaars maken ook gebruik van dichte mist, vooral in augustus, om zich te verbergen voor geavanceerde bewakingstechnologie zoals radar en drones.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team