29 juli 2023 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland
In een zesdelige documentaireserie genaamd ’Mocronado’s’ duikt filmmaker Jalal Bouzamour in de ervaringen van de eerste generatie Marokkaanse immigranten in Nederland. Bouzamour, die eerder documentaires maakte over Marokkanen met een dubbel paspoort en de eerste generatie Marokkaanse vrouwen in Nederland, belicht nu het verhaal van de eerste mannelijke immigranten. Vijf gepensioneerden delen hun herinneringen aan de jaren ’60, toen Nederland een dringende behoefte had aan (goedkope) arbeidskrachten.
Abdellah Laâguili (75), één van de vijf geïnterviewden, herinnert zich de dag dat hij naar Nederland vertrok, 8 augustus 1969, nog levendig. Laâguili en zijn leeftijdsgenoten vertellen in de serie over hun ervaringen met integratie, liefde, opvoeding, ouderdom, pensioen, Marokko en Nederland. Ze geven een uniek inzicht in de tijd waarin Marokko met grote werkloosheid kampte en Nederlandse bedrijven actief op zoek waren naar arbeidskrachten.
Lees ook: Foto’s van eerste generatie Marokkaanse Nederlanders in Museum Gouda
De serie toont ook de intense selectieprocedure die deze mannen ondergingen voordat ze naar Nederland konden emigreren. Archiefbeelden laten zien hoe Marokkaanse mannen zich aanmeldden bij vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade. Vragen over hun opleidingsniveau en taalvaardigheden bepaalden hun lot. Bouzamour laat in de documentaire zien hoe Laâguili de selectie onderging: "Ik moest mijn handen laten zien. Hij bekeek ze en voelde eraan. Toen moest ik een rondje draaien. Alsof hij een schaap aan het keuren was. Toen zei hij: ‘Oké, je bent door’."
Bouzamour beschrijft deze processen als "bizar, pittig en confronterend". De mannen die uiteindelijk naar Nederland trokken, deden dit met het doel hun families te ondersteunen. De noodzaak om werk te vinden was groot en Nederland bood die kans. Voor Bouzamour was zijn vader, een van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland, een grote inspiratie voor de serie. Hij beschrijft de eerste generatie Marokkaanse immigranten als ’wandelende musea’ wiens verhalen essentieel zijn.
De serie is niet alleen een herdenking aan de eerste generatie Marokkaanse arbeidsmigranten, maar ook een eerbetoon aan zijn vader die eerder dit jaar overleed. Ondanks zijn harde leven en de uitdagingen die hij tegenkwam, herinnert Bouzamour zich zijn vader als een "tevreden en dankbare man". Hij legt ook uit dat ondanks de zware omstandigheden, de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland warm werden ontvangen.
Lees ook: In ’De Bastaard’ gaat Rashif El Kaoui op zoek naar zijn dubbele identiteit
De eerste aflevering van wekelijkse serie ’Mocronado’s’ werd vrijdag uitgezonden door Omroep WNL op NPO 2. De serie belooft een intieme blik op de levens en ervaringen van de eerste generatie Marokkaanse immigranten in Nederland, die ondanks alle uitdagingen hun weg in een nieuw land wisten te vinden.
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora
Europa bedreigt geldovermakingen Marokkaanse diaspora
Marokkanen in Spanje leiden leven van hard werken en onzekerheid
Het uitzonderlijk verhaal van ex-straatjongen Soufiane in Spanje
Leegloop Marokkaanse verpleegkundigen, een moeilijk te stoppen fenomeen
Nederland faalt: Marokkaanse jeugd wil massaal weg
Eid ul-Adha: Marokkaanse diaspora sluit zich aan bij oproep Koning Mohammed VI