Zoeken

Mysterie rond reis 12-jarig meisje naar Ceuta opgelost

24 oktober 2024 - 15:30 - Marokko

©

Ondanks de frequente tragedies op zee blijven Marokkaanse families hun minderjarige kinderen aanmoedigen om illegaal naar Spanje te emigreren, in de hoop op een betere toekomst. Zo ook in het geval van een 12-jarig meisje uit Chefchaouen, dat beweerde alleen vanuit Marokko naar Ceuta te zijn gezwommen.

Afgelopen zaterdag meldde het meisje zich bij de politie in Ceuta en verklaarde dat ze Algerijns was en alleen had gezwommen vanuit Marokko. Deze verklaring verbaasde de agenten gezien haar fysieke conditie. Desondanks volgden ze het protocol en brachten ze het meisje over naar een opvangcentrum voor minderjarigen, meldt El Confidencial.

Lees ook: Wanhopige Marokkaanse en zoontje zwemmen naar Sebta

Myriam (schuilnaam) verblijft met zeven andere minderjarige meisjes in een appartement. In een vertrouwelijk gesprek met de andere meisjes biechtte ze op dat haar ouders haar reis naar Ceuta hadden betaald en dat ze een neef heeft die ook in een opvangcentrum verblijft. Ze gaf ook toe dat ze niet Algerijns is, maar Marokkaans en afkomstig uit Chefchaouen, een stad in het Rifgebergte op 140 kilometer van Ceuta.

Het meisje vertelde dat ze de opdracht had gekregen om valse informatie te geven over haar reis om de mensensmokkelaars die haar hadden geholpen niet te verraden. De politie in Ceuta vermoedt dat Myriam door haar ouders naar Fnideq is gebracht, op minder dan drie kilometer van Ceuta, en vervolgens verborgen in een voertuig met een dubbele bodem de grens is overgestoken.

De politie schat dat Myriam’s ouders ongeveer 5000 euro hebben betaald voor haar reis naar Ceuta. Het is zeldzaam dat meisjes alleen naar Spanje emigreren. Momenteel verblijven er slechts acht meisjes in de opvangcentra voor minderjarigen, wat neerkomt op 1,55% van het totaal.

Lees ook: Marokkaanse vrouw bereikt Sebta na vijf uur zwemmen (video)

Sinds begin dit jaar zijn 820 minderjarigen Ceuta binnengekomen, bijna allemaal zwemmend. Myriam is een van de 515 minderjarigen onder voogdij in de stad, waarvan 442 in gemeentelijke centra en 73 voortvluchtig. In totaal zijn er tussen januari en half oktober 2162 migranten, voornamelijk Marokkanen, in Ceuta aangekomen. Dit is een stijging van 149% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team