Zoeken

Najib, van vmbo-advies tot levensredder in Nederland én Marokko

26 juni 2024 - 11:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Najib Ben Ayad (36) had een droom: werken in het ziekenhuis. Ondanks een vmbo-advies en de waarschuwingen van zijn mentor, zette hij door en werd hij klinisch perfusionist. Inmiddels bedient hij de hart-longmachine in Nederlandse ziekenhuizen en voert hij gratis operaties uit voor kansarme patiënten in het noorden van Marokko.

Najib groeide op in Enschede in een gezin van zeven kinderen. Al op jonge leeftijd was hij gefascineerd door Amerikaanse ziekenhuisseries. De wens om mensen te helpen werd versterkt toen zijn pasgeboren nichtje een hartoperatie onderging. Ondanks zijn intelligentie kreeg Najib een vmbo-advies. "Kies maar iets makkelijkers," adviseerde zijn mentor. Maar Najib was vastberaden: hij wilde medisch professional worden.

Lees ook: Moustapha Kasmi, van patera-migrant tot ingenieur in Spanje

Hij werkte hard en betaalde zijn studie met twee bijbaantjes. Na een versnelde hbo-opleiding biomedisch laboratoriumonderzoek, besloot hij klinisch perfusionist te worden. Dit werk, waarbij hij verantwoordelijk is voor de bloedsomloop van patiënten tijdens operaties, trok hem enorm aan.

Na een intensieve opleiding en een succesvol examen, startte Najib zijn carrière. In Nederland is de hart-longzorg van topniveau, maar in Marokko, waar zijn familie vandaan komt, is de toegang tot hartchirurgie beperkt. Dit motiveerde Najib om de stichting Qalb Foundation op te richten, die gratis operaties uitvoert voor kansarme patiënten in het noorden van Marokko.

Twee tot drie keer per jaar reist Najib met zijn team naar Marokko om levens te redden. "Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar met de nodige preventie bij de lokale bevolking hopen we de bewustwording van een gezondere lifestyle te vergroten," zegt hij aan RTL.

Lees ook: Youssef Badr: van marktverkoper tot rechter

Naast zijn werk in het ziekenhuis en de stichting, maakt Najib tijd voor sport en reizen. Maar zijn grootste passie ligt in het helpen van anderen. Als hij tijdens een operatie de flatline ziet, die nodig is voordat de chirurg kan opereren, denk hij terug aan die jongen die stiekem ambulanceseries keek. "Ik stond hier als medisch professional. Ik knijp mezelf heel vaak, mijn werk, onze foundation, dit is geen droom meer, dit is echt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team