Zoeken

Nieuwe belastingregels zorgen voor onrust op Marokkaanse huizenmarkt

3 oktober 2024 - 10:30 - Economie

©

Een nieuwe wet die sinds 1 juli van kracht is in Marokko, zorgt voor veel onvrede op de huizenmarkt. De wet verplicht kopers van onroerend goed om vóór de transactie een belastingverklaring te overleggen. Zowel makelaars als notarissen zijn ontevreden over deze nieuwe regel.

De maatregel is bedoeld om de Marokkaanse huizenmarkt transparanter te maken en belastingontduiking tegen te gaan. Maar in de praktijk leidt de wet tot veel extra administratieve rompslomp en hogere kosten. "We hebben afspraken met kopers die afhaken vanwege de lange overdrachtstijden en met banken die niets moeten hebben van bureaucratische rompslomp en ons financieel straffen", vertelt een projectontwikkelaar aan Challenge. "Dit probleem raakt en benadeelt iedereen."

Lees ook: Marokko: nieuwe regels voor vastgoedtransacties

Ook notarissen vinden de maatregel te ingewikkeld, hoewel een voormalig lid van de nationale kamer van notarissen benadrukt dat de regel "altijd al heeft bestaan". "Notarissen hebben deze maatregel altijd al strikt toegepast, op straffe van fiscale aansprakelijkheid, zodat de belasting van de belastingplichtige vóór elke financiële transactie werd betaald", bevestigt hij. "Voordat we een transactie afrondden, controleerden we altijd de fiscale status van het dossier, omdat het voor ons belangrijk was om de geest en de letter van de wet te respecteren."

Het probleem met de nieuwe maatregel is dat de belastingdienst niet langer verantwoordelijk is voor de fiscale afhandeling van vastgoedtransacties. Die taak is nu overgedragen aan de schatkist. De ambtenaren van de schatkist hebben echter weinig ervaring op dit gebied. "Ze doen er ontzettend lang over om te reageren en als ze dat doen, is het vaak om te zeggen dat het niet onder hun bevoegdheid valt of dat er een document ontbreekt dat toch echt in het dossier zit", legt de notaris uit. Hij betreurt het dat een dossier soms "tweeënhalve maand of langer duurt zonder resultaat".

Lees ook: Marokkaanse projectontwikkelaars op black list

Om dit probleem op te lossen, is aan notarissen gevraagd om de dossiers zelf af te ronden voordat ze naar de schatkist worden gestuurd. De notaris noemt de toepassing van deze maatregel "een farce waarin notarissen, makelaars en ambtenaren van de schatkist zich met hand en tand verzetten". Hij betreurt "het gebrek aan intelligentie in het toepassingsproces van deze wet" en herinnert eraan dat notarissen altijd al belastingen hebben geïnd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team