Zoeken

Marokkaanse huizenmarkt: een zeer fragiel evenwicht

26 september 2024 - 23:00 - Marokko

©

De Marokkaanse vastgoedmarkt laat sinds begin dit jaar een stijgende lijn zien in het aantal transacties, vooral in grond, appartementen en bedrijfspanden. Het aantal transacties heeft zelfs het niveau van 2019 overtroffen, een referentiejaar voor de sector.

Ondanks deze positieve trend, die wijst op een herstel van de markt, blijven er uitdagingen bestaan. Het aanbod varieert sterk per segment en per stad. Marrakech blijft een aantrekkelijke markt voor vastgoedbeleggingen vanwege de lagere prijzen in vergelijking met Casablanca. Ook in Tanger is het aantal transacties flink gestegen. Hoewel de vraag er lager is, blijft Casablanca de meest dynamische stad wat betreft transacties. "De metropool concentreert 20% van het totale aantal transacties, tegenover 10% in Marrakech, 7% in Tanger en 2% in Rabat", meldt vastgoedwebsite Mubawab.

Lees ook: Belgische vastgoedreus pompt 1,5 miljard in Marokko

Ook per segment zijn er verschillen. Villa’s verkopen nog steeds goed, omdat dit segment minder wordt beïnvloed door de inflatie. Het luxere segment daarentegen heeft een lichte terugval gezien, door een mismatch tussen vraag en aanbod. Veel potentiële kopers moesten hun budget naar beneden bijstellen. In Casablanca is het luxesegment het hardst getroffen. In Tanger daarentegen wordt de markt ondersteund door Marokkanen die in het buitenland wonen en lokale kopers. Ook in Marrakech is er een sterke vraag, niet alleen van Marokkanen in het buitenland en expats, maar ook van lokale kopers.

Sociale woningen zijn minder populair vanwege de hoge grondkosten en appartementsprijzen. "Daarom zijn projectontwikkelaars terughoudend om sociale woningen te bouwen, vooral in Casablanca en andere grote steden. In sommige wijken of steden is er echter nog steeds een aanbod van sociale woningen dat aan de vraag voldoet, omdat de grondprijzen daar anders zijn", aldus Mubawab. Het middensegment heeft het grootste deel van de markt in handen, mede dankzij het door de overheid in januari gelanceerde woonhulpprogramma.

Lees ook: Marokko: nieuwe regels voor vastgoedtransacties

Appartementen domineren de markt met 75% van de transacties. De vraag is groot naar woningen met een waarde tussen 600.000 en 700.000 dirham. In Casablanca en Tanger kan het budget variëren tussen 1,5 en 2,5 miljoen dirham. Kantoorpanden zijn momenteel minder in trek. Professionals in de sector benadrukken het belang van een goede afstemming tussen vraag en aanbod, een grote uitdaging die moet worden aangepakt vóór de Afrika Cup in 2025 en het WK in 2030.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team