Zoeken

Frankrijk volgt Marokko en negeert Algerije

14 augustus 2024 - 10:30 - Marokko

©

De diplomatieke spanningen tussen Algerije en Frankrijk zijn sterk opgelopen sinds Parijs de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara heeft erkend.

Algerije heeft zijn ambassadeur uit Parijs teruggeroepen, het parlement en politieke partijen gemobiliseerd tegen Frankrijk, en weigert nu stelselmatig Algerijnse staatsburgers die door Frankrijk worden uitgezet, toe te laten op Algerijnse vliegvelden. Deze Algerijnen, met een bevel om het Frans grondgebied te verlaten, worden teruggebracht naar Frankrijk totdat hun land hen accepteert. Daarnaast heeft de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Marokko in een persverklaring een "koloniserend land" genoemd.

Lees ook: Sahara: Algerije onthult strategie om Frankrijk te straffen

Ondanks deze acties van Algerije, reageren Frankrijk en Marokko met stilzwijgen. Volgens politiek expert Mohamed Chekir hebben beide bondgenoten gekozen voor een diplomatieke benadering in de Sahara-kwestie en willen ze Algerije niet volgen in zijn mediacampagne. Hij wijst erop dat de Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara op het hoogste politieke en diplomatieke niveau plaatsvond, via een brief van de Franse president aan Koning Mohammed VI. De Koning reageerde met een verklaring waarin hij deze nieuwe politieke en diplomatieke positie verwelkomde en Macron uitnodigde om Marokko te bezoeken wanneer hij dat geschikt acht.

Lees ook: Marokkaanse Sahara: Algerije zoekt wraak, maar vreest eigen schade

Mohamed Chekir concludeert dat er geen reden is voor Frankrijk of Marokko om zich in te laten met een "mediaal of politiek debat", omdat het standpunt over de Sahara "definitief is besloten op het hoogste niveau".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team