Zoeken

Oproep aan Koning Mohammed VI

29 augustus 2024 - 11:20 - Wereld

©

Een Marokkaanse vrouw, Hind Fadel, zit al jaren vast aan de Syrisch-Turkse grens en heeft een wanhopige oproep gedaan aan Koning Mohammed VI en de Marokkaanse autoriteiten. Ze vraagt om hulp bij het repatriëren van haarzelf en haar zes kinderen naar Marokko.

Fadel, afkomstig uit Casablanca, woonde sinds 2002 met haar man en kinderen in Damascus. Haar leven veranderde drastisch tijdens de Arabische Lente in 2011. Toen de oorlog in Syrië uitbrak, vluchtte het gezin naar kampen aan de Turkse grens, net als duizenden andere Syriërs. Daar zitten ze nu nog steeds vast, mede door de verslechterende gezondheid van haar echtgenoot.

Lees ook: Zware straf voor teruggekeerde Marokkaanse jihadist in VS

Tijdens de recente aardbeving in Turkije stortte hun huis in, maar ze overleefden het ternauwernood. Fadel nam contact op met de Marokkaanse ambassade in Ankara, maar kreeg geen hulp. Ze heeft tevergeefs geprobeerd haar gezin naar Marokko te laten repatriëren. De ambassade weigerde, omdat haar kinderen geen Marokkaanse nationaliteit hadden.

Met de hulp van haar moeder in Casablanca wist ze uiteindelijk de Marokkaanse nationaliteit voor haar kinderen te verkrijgen. "Na vier jaar van inspanningen kregen de kinderen in 2018 de Marokkaanse nationaliteit via de Marokkaanse rechtbanken", vertelt Fadel. "Na 2018 hebben mijn kinderen, dankzij de niet-aflatende inspanningen van mijn moeder in Casablanca, de Marokkaanse nationaliteit verkregen; ze zijn ingeschreven bij de burgerlijke stand, en we hebben de wettelijke documenten ingediend bij alle consulaten en ambassades..."

Ondanks deze inspanningen zit het gezin nog steeds vast aan de Syrisch-Turkse grens. Fadel zegt dat de verantwoordelijken van de ambassade in Libanon haar vragen om naar Libanon te komen, maar dat dit te gevaarlijk is vanwege de aanhoudende oorlog. Ze stuurde haar twee zonen naar Ankara om de documenten bij de Marokkaanse ambassade in te dienen, maar ze werden daar mishandeld en verbrand.

Lees ook: Oproep aan Koning Mohammed VI redt Marokkaans gezin in Turkije

Fadel geeft de hoop niet op en doet een dringende oproep aan Koning Mohammed VI en de Marokkaanse autoriteiten: "Wij zijn kinderen van Marokko, en we hebben niets verkeerds gedaan, ik heb geen ander probleem dan dat ik vastzit vanwege de oorlog. We hebben niets te maken met de oorlog. We willen alleen terug naar ons land en ontsnappen aan deze hel, want we leven in lijden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team