Zoeken

Oproep tot verbod op Israëlische marineschepen in Marokkaanse havens

1 augustus 2024 - 10:30 - Marokko

©

Nabila Mounib, parlementslid voor de socialistische partij PSU, heeft de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch opgeroepen om Israëlische marineschepen te weren uit Marokkaanse havens. Aanleiding hiervoor is de verwachte aankomst van het schip Overseas Santorini, dat militair vliegtuigbrandstof vervoert voor het Israëlische leger.

Mounib wijst erop dat het schip op 30 juli de Straat van Gibraltar zou bereiken, na vertrek uit de Verenigde Staten met een lading kerosine voor F-16 en F-35 gevechtsvliegtuigen. Ze dringt er bij de premier op aan om het voorbeeld van Spanje te volgen, dat eerder al Israëlische schepen verbood aan te meren.

Lees ook: Woede in Marokko over Israëlisch marineschip in Tanger Med

De politica sluit zich aan bij de wereldwijde campagne "Geen havens die terrorisme steunen" en roept op tot een boycot van schepen die brandstof leveren aan Israël. Dit naar aanleiding van de grote verontwaardiging onder de Marokkaanse bevolking over het aanmeren van het Israëlische marineschip Komemiut in Tanger Med vorige maand.

Mounib benadrukt dat het Marokkaanse volk zich verzet tegen elke actie die bijdraagt aan de "genocide in Gaza". Ze vindt dat respect voor de Marokkaanse soevereiniteit en reputatie vereist dat het koninkrijk zich houdt aan het internationaal recht, dat genocide verbiedt.

Lees ook: Helderheid over tussenstop van Israëlisch oorlogsschip in Tanger

Het parlementslid roept de Marokkaanse regering op om de wil van het volk te respecteren en geen toegevingen te doen onder druk van militaire overeenkomsten met Israël. Mounib herinnert eraan dat Marokko voorzitter is van het Al Quds Comité en het Mensenrechtencomité van de VN, en altijd steun heeft geboden aan het Palestijnse volk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team